Как черните дупки могат да се наблюдават и с любителски телескоп (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 януари 2016 в 16:41 5263 0

Кредит Eiri Ono / Kyoto University

Може ли да наблюдаваме черна дупка от къщи с обикновен телескоп? Да, отговаря едно изследване на астрономи от Университета в Киото, японската космическа агенция JAXA, Университета на Хирошима, Института по технологии в Рочестър и лабораторията RIKEN.

Черните дупки са едни от най-мощните, но трудно за изследване обекти във Вселената - поради характера си, те са извън обсега на човешкото зрение. За да разберат къде точно се намират черните дупки, учените отдавна използват телескопи с рентгенови лъчи или гама-лъчи.

Новото изследване показва, че да се "види" черна дупка е възможно със стандартен оптичен 8-инчов телескоп, разказва Popular Mechanics

Авторите дават за пример една черна дупка - обект V404 в съзвездието Лебед.

Тази сравнително близка черна дупка (само 8000 св. г.) неочаквано избухна през юни миналата година. В продължение на месеци тя стана най-яркият рентгенов обект, който можеше да види от Земята. Дори и с прост телескоп от задния двор можеше да се наблюдава как трепти във видимата светлина.

Този удивителен изблик озадачи научната общност. Какво стои зад странните, неправилни пулсации на черната дупка?

Днес този въпрос има отговор. Екип от над 60 астрофизици и астрономи, ръководени от Марико Кимура, астроном в Университета в Киото в Япония, обявиха причината за странните колебания на светлината, наблюдавани от V404 и други блестящи черни дупки като нея. Новата теория, която е подкрепена от десетки наблюдения от телескопи по целия свят, е публикувано в списание Nature.

Един от най-разпространеният вид черни дупки са микроквазарите, които се създават от двойка обикновена звезда и "мъртва" такава, която се е превърнала в черна дупка и поглъща всичко около себе си. Обектът излъчва в космоса огромни количества рентгенови лъчи и слаба светлина (нискоенергийни фотони).

Кимура споделя, че подобни бинарни черни дупки има сравнително близо до нашата планета и могат да бъдат засечени от по-малки телескопи. "Ако черните дупки са по-далеч от нас, оптичната светлина, която съпътства рентгеновото излъчване, ще бъде загубена в пространството и няма да бъде уловена от малките телескопи. Също така, пиковете в излъчването на черните дупки е сравнително рядко и се случва веднъж на няколко години".

Как да намерим черната дупка V404 на Лебед?

И все пак има два проблема за наблюдаването на това явление. От една страна, казва той, V404 на Лебедi "е силно променлива в продължение на час или дори по-малко и спорадично избледнява. Вторият проблем е, че за съжаление, V404 на Лебед лежи близо до Слънцето, когато се вижда от Земята", пише авторът." Така че V404 на Лебед се вижда само в близост до местния хоризонт за около един час и по залез слънце и само за няколко минути, но трябва да се опита да се наблюдава сега, преди близостта й до Слънцето са я направи невидима през март".

Ако искате да я намерите сега, "груба ориентация е, че обектът се намира на ръба на южното крило на съзвездието Лебед, около 4,6 градуса западно от ярката звезда Епсилон на Лебед, видима с просто око. Тя се намира на приблизително по линията, свързваща Епсилон и Ета на Лебед, две от най-ярките звезди на съзвездието Лебед ".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !