Как да оцелеем при ядрен взрив - съвети на науката

Наука OFFNews Последна промяна на 17 юни 2017 в 09:28 43510 1

В нашето съвремие историите за използването на ядрени оръжия стават все по-популярни. Не е грешно да се каже, че има много малък шанс за оцеляване, ако една атомна бомба бъде пусната над даден град или дори ако всяка една ядрена бомба в света избухне по едно и също време.

Обаче не е невъзможно да бъдат приложени редица действия в случай на термоядрен взрив, които да увеличат шансовете за оцеляване, съобщава IFL science.

Първо изданието прави кратко припомняне в какво се състои ядреният взрив като за пример дава B83 - едно от най-мощните оръжия в ядрения арсенал на Съединените щати. То се равнява на еквивалент от 79 атомни бомби като тази от Хирошима или 5 квадрилиона джаула енергия. Цялата тази енергия трябва да отиде някъде, пише IFL science.

Ако се приеме, че детонирането се случва на повърхността (взрив във въздуха би бил много по-страшен), термоядреният синтез би излязъл от контрол и човек би получил почти незабавен огнен удар - такъв, който използва 50% от детонационната енергия и който би бил 83,3 милиона градуса по Целзий.

Придружаващата го радиация - други 35% от общата енергия - би се разпространила над район поне от 420 кв.км и би причинила на всеки изгаряния от трета степен. Ако няма вятър, в район от 21 кв.км до 90% от населението би измряло от остра лъчева болест.

Нервните окончания на всеки човек биха се изпарили, но не и преди огромната ударна вълна, която ще компресира и смаже всички вътрешни органи и ще срине всяка сграда в радиус от 17 кв.км.

Ядрен тест в Camp Desert Rock, Невада; Източник: US Army

Какво може да бъде сторено, за да оцелее човек от всичко това?

Първо, да бъде подготвен за него. Според Американското министерство по вътрешна сигурност човек трябва да се погрижи за най-близките си хора - да им каже кои са всички пътища за евакуация и да избере няколко места в покрайнините на града, където всички могат да се срещнат след взрива.

Второ, да се състави склад с припаси - бутилирана вода, термо одеала, консерви с храна, радио и медикаменти, особено ако има в обкръжението човек с дългосрочно медицинско състояние. Ако на разположение има мазе или подсилена изба, то трябва да бъде леснодостъпно по всяко време и да е напълно заредено.

Това е що се отнася до предварителните мерки. Какво следва след самия взрив?

Каквото и да се случи, човек не трябва да бъде в радиуса на взрива, защото всичко в този район - над и под земята, ще бъде пометено по същия начин, по който дезифенктантите убиват бактериите по пода. Дори бункер не би спасил никого. 

За оцеляване е необходимо човек да бъде на над 5,7 кв.км от епицентъра. 

От достатъчно голямо растояние, че да се оцелее, човек може да види ярка светлина при избухването на ядрения взрив. Ако гледате към светлината, ще ослепеете - затова недейте. 

Ако сте близо до прозорец или във висока сграда, отдръпнете се към вътрешността й и колкото е възможно по-надолу. Ще имате само няколко секунди преди ударната вълна да ви застигне. В идеалния случай ще бъдете достатъчно далече от взрива, за да не бъде срината сградата, в която сте.  

Поставете ръцете си около ушите си също така. Ако ударната вълна е достатъчно силна, това ще причини спукване на тъпанчетата ви. 

Източник: US Army

Ако сте достатъчно далече и сградата успее да се задържи цяла, трябва да останете в централните й части поне няколко часа, дори и цял ден. По този начин йонизиращата радиация и последвалият облак радиоактивни частици няма да успеят да ви достигнат през многото пластове бетон или тухли.

Ако сте в посоката на вятъра при взрива, сте в беда. Вдишването на достатъчно от тези частици води до остра лъчева болест. Най-доброто, което можете да сторите е да намерите място без вентилация и да поставите парче плат около устата и носа си. 

Математическите модели показват, че ако сте достатъчно далече и ако се намирате в паянтова къща или сграда, най-добре е бързо да откриете по-качествено убежище - стига да сторите това до не повече от 30 минути, в противен случай радиоактивните частици ще ви достигнат.

Знаем какво си мислите - да се скриете в хладилника. За съжаление този метод на Индиана Джоунс не е най-добрата идея. Макар че това ще намали приема на радиация, ако сте вече в близост до взрива, топлината ще стопи метала на хладилника, който ще полепне по кожата ви. Ударната вълна също така ще ви изстреля заедно с хладилника и сблъсъкът ще бъде толкова мощен, че тялото ви буквално ще бъде натрошено.

Радиацията при взрива ще бъде изключително висока, но нивата й също така рязко спадат до няколко часа след това. Външният свят все още ще бъде изключително опасно място, затова ще трябва да изчакате да бъде подаден сигнал от сирени. Ако няма такъв, или пък някаква помощ, тогава изчакайте най-малко 12 часа преди да излезете от убежището си.

Ако е възможно, свалете външния слой дрехи върху себе си като палто или яке - това ще премахне до 90% от радиоактивния материал върху вас и може да се окаже решаващо между живота и смъртта. Оставете тези дрехи някъде надалеч или ги сложете в метален контейнер, за да спрете излизането на радиацията.

Когато успеете да достигнете безопасна дистанция, вземете душ, за да изчистите останалата радиация. Издухайте носа си и изчистете лицето си с мокра кърпа.

Първо идва огъня, след това ударната вълна; US Army/MrNightSky via YouTube

Когато сте на открито по време на взрива, легнете незабавно на земята, покрийте главата си, скрийте се или вътре или зад нещо метално, което да ви предпази от радиацията. След отшумяване на звука, направете всичко по силите си да се махнете от пътя на радиоактивните частици.

Ако успеете да направите всичко това, много добре! Ще оцелеете. Ще трябва само да се справите с постапокалиптичната среда, да отблъснете нападателите и да се опитате да възстановите обществото. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

1

Перко

17.06 2017 в 19:14

Държиш Калашника за дървения приклад с протегнати напред ръце, за да не ти капе по краката докато се топи :)