Как да оцелеем при ухапване от змия? Като носим дънки

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 септември 2016 в 10:00 15447 0

Кредит ANA_M/PIXABAY (CC0)

Разбира се, най-добре е да не се срещаме изобщо със змия. Но как може да защитим себе си, ако се случи да бъдем ухапани? Discover magazine разказва за един лесен начин за предпазване.

Според едно изследване, публикувано в Annals of Emergency Medicine, един от начините да се намали излагането на отровата е да се носят дънки.

Учените са заснели как гърмящи змии нападат фалшиви крайници, някои от които са облечени в деним, платът от който се шият дънки. Оказва се, че змиите могат да инжектират само една трета от отровата си във фалшивите облечени в джинси крайници, в резултат на което отровата, без да причини вреда, се поглъща от джинсовия плат. 

Джинсовото облекло намалява постъпващата отрова от гърмящи змии, защитавайки човешките крайници.

Отровните ухапвания от змии могат да бъдат болезнени и потенциално животозастрашаващи. Целта на изследването е да се провери дали обикновени дрехи (джинсов материал от сини дънки) могат да попречат на достъпа на отрова, намалявайки количеството на инжектираната змийска отрова в човешки крайник.

В лабораторното проучване са използвани модели на човешки крайници (с топъл, физиологичен разтвор са напълнени гумени ръкавици), за да се предизвикаъ отбранителни удари от малки и големи южнотихоокеански гърмящи змии (Crotalus oreganus helleri). Всяка змия ухапва гола ръкавица и покрита с дънков плат ръкавица.

Експериметът показа, че змиите инжектират значително по-малко отрова в покритите с дънков плат ръкавици, отколкото голите ръкавици по време на защитните удари, като намаляването е със 60% за малките змии и 66% за големите. Броят за ухапванията и продължителността на контакта със зъбите по време на ухапването са подобни при двата типа ръкавици, предполагайки, че и двете цели предизвикват подобни защитни поведения и нападения. Някои резултати свидетелстват за това, че платът деним пречи на достъпа на отрова, включително голямото количество сухи захапки на покритите с дънков плат ръкавици и голямото количество отрова, разлята безопасно върху повърхността на плата. Големите гърмящи змии захапват по-дълбоко, поддържат по-дълго контакт със зъби по време на ухапването и доставят от 26 до 41 пъти повече отрова в ръкавиците от малките змии.

Изследователите заключават, че джинсовото облекло е доказано ефективно за намаляване на пораженията от отровни ухапвания от малки и големи гърмящи змии. Носенето на дълги дънкови панталони като алтернатива на къси може да осигури просто и евтино средство за намаляване на опасността от ухапвания от змии.

Снимка:www.lividjeans.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !