Как да предотвратим мехурите по краката при дълго ходене

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 април 2016 в 17:24 7208 0

Бягането и екстремното ходене може да окаже пагубно влияние върху краката ви, често под формата на болезнени мехури, но сега учените твърдят, че са намерили един прост начин да се предотврати тази разпространена травма, пише Live Science.

Трябва да сложите малка хартиена лента на опасните райони, преди да се впуснете в дълъг преход, заявиха изследователите.

За да изпробват този метод, учените изследвали 128 бегачи, участвали в 250-километровия Ултрамаратон (UltraMarathon) през 2014.

Изследователите прилагат хартиената лента на краката не на всеки бегач, така че да има контролна група. В края на състезанието, което продължи седем дни, само 30 бегачи (24%) получили мехури в третираната група, докато в контролната група те се образували при 81 бегачи (63%).

"Хората са правили проучвания за превенция на мехурите в продължение на 30 или 40 години, но десега не е намерено нещо лесно, което да работи," - заяви д-р Грант Липман (Grant Lipman), съавтор на изследването и лекар в "Спешна медицина" в Медицинския център на Станфордския университет в Калифорния. А методът на хартиената лента е "смешно евтин, лесен метод за превенция на мехурите," каза Липман.

Хартиената лента, използвани в изследването е по-известно като хирургическа лента и обикновено струва около 69 цента на ролка, отбелязва Липман. Тя има малко лепило и затова не разкъсва мехурите, ако се появят, заявиха изследователите. 

Изследването е публикувано на 11 април в Clinical Journal of Sport Medicine.

Важно е да се отбележи, че констатациите са основани на едно по-ранно изследване, но ще бъдат необходими още изследвания, за да се потвърдят резултатите. 

Други методи, които са изследвани за предотвратяване на мехурите са средства против изпотяване, прахове и кремове. Въпреки че едно изследване показва, че антиперспирантите са ефективни при предотвратяването на мехури, близо 60% от хората в това проучване твърдят, че кожата им се дразни от продукта, което "ограничава неговото приложение" се казва в статия-ревю от 2013.

Кремовете и маслата временно предотвратяват мехурите, но само за около час, след което препаратите не са ефективни. А пудрите ще трябва да се изследват допълнително, за да се докаже тяхната ефективност, се казва в същата статия.

Един друг метод - два чифта чорапи (дебели чорапи над плътно прилепнали по-тънки чорапи) е доказал ефективността си в превенцията на мехурите, пише в статията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !