Как да регулираме поведението си и да останем под самоконтрол. Силата на волята като краен ресурс

Ваня Милева Последна промяна на 29 юни 2022 в 00:01 9574 0

самоконтрол

Кредит Pxhere

Да останеш под контрол.

Самоконтролът - или способността да управляваме своите импулси, емоции и поведение за постигане на дългосрочни цели – е това, което отделя хората от останалата част от животинското царство. Самоконтролът се корени предимно в префронталната кора – центърът на мозъка, отговарящ за планирането, решаването на проблеми и вземането на решения – който е значително по-голям при хората, отколкото при другите бозайници.

Богатството на нервни връзки в префронталната кора позволява на хората да планират, да оценяват алтернативни действия и в идеалния случай да избягват да правят неща, за които по-късно ще съжаляват, вместо незабавно да реагират на всеки импулс, който възниква в тях.

Да останеш под контрол

Способността да регулирате емоциите и поведението си е ключов аспект на т. нар. изпълнителни функции, набор от умения, които позволяват на индивида да планира, наблюдава и постига цели. Има дебат около степента, до която самоконтролът е вродено или придобито умение. Повечето експерти смятат, че хората, които са склонни към по-ниски нива на по-малко самоконтрол, все пак могат да култивират здравословни навици и да предприемат контрамерки, за да контролират поведението си.

Променя ли се способността за самоконтрол?

Идеята за самоконтрола като стабилна черта не винаги е вярна. Нивото на самоконтрол на човек има тенденция да нараства и намалява в течение на един ден, което предполага, че самоконтролът е по-малко подобен на умствен капацитет като интелигентност и повече прилича на променлив ресурс по линията на физическата енергия.

Как избягваме изкушенията?

Винаги избягвайте ситуации, в които знаете, че ще се изправите срещу изкушение. Например, ако се изкушавате да ядете нездравословна храна, стойте далеч от ресторантите за бързо хранене и избягвайте витрините със снаксове и чипсове в супермаркетите. Избягването на дразнители е ключово.

Какво повишава самоконтрола?

Самоконтролът не означава да се лишаваме от нещо и със сигурност не е самонаказване. Но често става дума за предефиниране на това, което е приятно за нас, за да държим под контрол деструктивното си поведение. Става въпрос за поемане на властта над собствените си действия и за да се научим да игнорираме непосредствените импулси, без значение колко мощни могат да бъдат те.

Силата на волята като краен ресурс

Способността за упражняване на самоконтрол често се нарича сила на волята. Тя позволява на хората да насочват вниманието си въпреки наличието на конкуриращи се стимули и е в основата на всички видове постижения, от училище до работното място. Това е от полза и за взаимоотношенията.

В науката има ожесточен дебат дали силата на волята е ограничен ресурс. Някои проучвания показват, че тренировката на силата на волята изисква умствена енергия. Тази концепция, наречена "изчерпване на ресурсите на егото" (Ego depletion), е едно от възможните обяснения защо хората са по-склонни да посягат към шоколадова бисквитка, когато се чувстват претоварени.

Напоследък обаче учените не успяват да повторят някои от изследванията, лежащи в основата на концепцията за изчерпването на ресурсите на егото. По-доброто разбиране на това защо хората се поддават на някои импулси – но са в състояние да се противопоставят успешно на други – е от решаващо значение за подпомагане на хората, които страдат от пристрастяващо поведение, импулсивност и хранителни разстройства.

Кредит: Cambridge Child Development Centre 

Какво представлява "тестът маршмелоу"?

В началото на 70-те години на миналия век психологът Уолтър Мишел (Walter Mischel) провежда това, което сега е известно като "теста маршмелоу". Той открива, че децата, които, оставени сами в стая с чиния, съдържаща маршмелоу, са били в състояние да устоят да изядат бонбона, за да бъдат възнаградени с два в бъдеще, по-късно показват повече успехи в живота. Забележително е, че тези деца имат по-малко поведенчески проблеми и по-добри оценки в училище от тези, които не са били в състояние да отложат удовоствието в теста.

Предсказва ли успех тестът маршмелоу?

Известният тест може всъщност да не отразява самоконтрола, което е проблем на дългогодишната идея. Има изкушение да се обобщава и да се правят прибързани заключения за това как да се даде на децата конкурентно предимство. Вместо това някои изследователи предпочитат да разглеждат по-отблизо различните влияния на развитието на децата.

Как може да придобием повече самоконтрол?

Човек, който смята, че самоконтролът е ограничен ресурс, е по-вероятно да се поддаде на изкушенията. Освен това, когато възприемаме дадена задача като трудна, показваме по-слаб самоконтрол. Това означава, че можем да придобием повече контрол, просто като променим гледната си точка.

самоконтролКредит: Pxhere

Как да регулираме поведението си

Независимо дали изкушението е наркотици, храна или превъртане в Twitter/Facebook вместо да работим, всеки има области от живота, в които иска да може да упражнява малко повече силата на волята си. Как човек може да изгради това важно умение? Последните изследвания сочат използването на награди, рутинни практики и практики за осъзнатост като възможни начини за установяване на по-добри навици и регулиране на поведението в дългосрочен план.

Друг подход е да се развием способността си да разбираме кои са нещата (тригерите), които задействат загубата ни на самоконтрол. Гледките и миризмите  от кварталната пекарна, когато минаваме покрай нея, могат да отслабят решимостта ни да пазим диета, но поемането на различен маршрут, който избягва пекарната, може да я укрепи. Укрепването на силата на волята може да не винаги е лесно, но това може значително да подобри здравето, производителността на труда и качеството на живот.

бургерДа избягваме местата, където има изкушения. Силата на волята може да е краен ресурс. Кредит: Rawpixel

Защо някои хора по-успешно устояват на изкушенията?

Практикуването на добри навици е по-въздействащо от наличието на силна воля. Хората, които имат по-добър самоконтрол, разчитат повече на добрите навици, отколкото на силата на волята, което води до по-голям напредък към поставената цел.

Как да засилим самоконтрола?

Хората, които мислят „защо“ правят нещо, са в състояние да упражняват по-силен самоконтрол и по-упорито и по-дълго да преследват целите си от тези, които мислят „как“ да направят нещо. Когато знаем целта, която търсим, а не средствата за постигането ѝ, е по-вероятно да оставим парчето торта и да подсилим волята си.

Кои личностни черти повишават силата на волята?

Изследователите са открили, че при определени обстоятелства гордостта повишава самоконтрола, но при други обстоятелства гордостта разрешава на хората да се отдадат на своите желания. Разликата зависи от източника на гордостта. Самоконтролът се засилва, когато гордостта произтича от чувството на собствено достоинство.

Източник: Self-Control, Psychology Today Staff

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !