Как е изглеждал тиранозавър рекс? Ето най-точната реконструкция (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 октомври 2018 в 12:52 11908 0

Екип от художници и палеонтолози създадоха най-точната реконструкция на външния вид на тиранозавър рекс. За целта са използвани най-новите данни от палеонтологичните изследвания.

Резултатът е пухкав звяр с гладка кожа с грациозни предни крайници и много нисък център на тежестта. Може би най-сериозната промяна в новата работа е липсата на пера - така е според някои специалисти.

Работата по поръчката възстановяването на външния вид на тиранозавър рекс за играта Saurian започва през август 2017 г. и продължава повече от година.

"Горди сме да представим нашите резултати: това, което според нас е най-точната реконструкция на Tyrannosaurus rex", пишат специалистите, предоставяйки ни поглед върху процеса на проектиране и изследванията, които влизат в този мащабен проект.

Ръководител на проекта е Р. Дж. Палмер (RJ Palmer). Той проучва повече от 20 публикувани научни статии за T-Rex и екстериора му. Палмър се фокусира върху работата от 2017 г., публикувана в списание Biology Letters, в която се предполага, че този динозавър не е бил покрит с пера, както бе посочено по-рано, а напротив, изобщо няма пера.

Ето основните етапи:

Скелет

Скелетът в новата реконструкция на T-Rex / Saurian

"С цел създаването на най-точната реконструкция на Tyrannosaurus rex до момента, ние искахме да започнем от самото начало. По-голямата част от скелета е проектирана, разглеждайки характеристиките на много екземпляри в опит да пресъздаде средно статистически образец на животното.

3D отпечатан череп на Stan (BHI 3033) от 3D сканиране на оригиналния материал. Той служи като основа за черепа на тиранозавъра за Saurian. Stan е избран, защото черепът му се смята за най-малко деформиран череп на Tyrannosaurus rex.

Мускули

Мускулите в новата реконструкция на T-Rex / Saurian

Основна цел на този проект е да се реконструират всички мускули като са изучени многобройни документи.

Мускулите са начертани под ръководството на Скот Хартман (Scott Hartman), водещ експерт в областта на мускулната реставрация на динозаврите.

Кожа

Първата разлика, която мнозина ще забележат за новия T. rex, е че му липсват пера. През 2017 г. Фил Бел (Phil Bell) и екипа му публикуват проучване на кожното покритие на Tyrannosaurus rex, в което се представят доста убедителни доказателства за пръв път на база отпечатъци на Tyrannosaurus rex. Такива са впечатленията от множество области на тялото, като всички показват много малки мрежести люспи. 

(Bell et al., 2017)

Макар че не всички палеонтолози бяха убедени, доказателствата в тази статия са достатъчни, за да се убедят авторите на проекта да преосмислят дизайна на това животно.

Отпечатък на кожа на Tyrannosaurus rex (отгоре) в сравнение с ретикулите на ему (долу). (Pete Larson)

Ако няколко запазени отпечатъка от различни части на тялото на едно животно (както в T. rex) показват един и същ модел, а близки техни роднини показват същия образец от различни части на тялото (както при тиранозауридите), тогава най-вероятно този модел обхваща цялото тяло. Тези структури приличат много на ретикулите на краката на птиците.

Цвят

В миналото може би твърде често са показвани цветни птици, гущери и т.н. , но проблемът да се направи това за животно като Tyrannosaurus rex е, че тези колоритни животни често са много малки или от много различни екологични ниши.

Дали окраската им е била скучна като на слон?.

Авторите на проекта полагат много усилия в този дизайн, за да се постигнат нещо средно - реалистичен модел, приложим за тиранозавъра, но не прекалено сив и скучен. Животни като гигантските крокодили и комодски дракони са послужили за  образец за връзката на цветовете и окраската на големите влечуги от миналото. 

Череп, уста, нокти

Една публикация (Carr et al., 2017) от миналата година, подтиква специалистите да преосмислят дизайна си - описанието на Daspletosaurus horneri (близък роднина на T. rex). Това изследване твърди, че можем да предвидим типовете кожа, които се намират на черепа на тиранозите, като изследват следите, оставени върху костите (остеологични корелати). За Daspletosaurus изследователите предсказват кератинова обвивка, "броня" на върха на муцуната и "големи, плоски люспи" отстрани на черепа, в които се намират сетивни структури като тези на крокодилите. 

Вземайки за основа на птичата физиология, авторите поставят кератинови пластини на тила на T-Rex. Освен това добавят допълнителна тъкан, покриваща зъбите (неофициално "устните") на линията на брадичката, за да скрият зъбите, когато устата е затворена, на базата на малки дупки в костите на динозавъра, които може да са кръвоснабдяли тази тъкан.

Значително внимание се обърна на детайлите - до заоблените нокти на краката и острите нокти на горните крайници (които е неизвестно за какво точно са служили). 

"Новата реконструкция изглежда наистина добра. Аз не мога да заявя, че това е окончателно - особено за таксони, където имаме само окъслечни данни за меки тъкани - но този тиранозавър е добър за 2018 г.. Свършили сте чудесна работа. И реално, това е всичко, което можем да направим - да направим реконструкции по данните, които имаме. Много от фокуса ще бъде върху новата люспеста кожа, но работата, която сте направили, за да получите пропорциите и мускулната маса е също така много важна. Подозирам, че някои хора може да решат, че изглежда доста тежък и че оръжията му изглеждат малко тъпи, но това е тиранозавърът такъв, какъвто го разпознавам от вкаменелости, музеи и документи, а не от филмите ...", коментира работата палеонтологът Марк Уитън (Mark Witton).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !