Как един стар телевизор разстройва интернет връзката на село в Уелс цели 18 месеца?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 януари 2021 в 10:24 6451 0

Кредит Pixabay

В продължение на 18 месеца село Абърхоусън в провинциален Уелс и околните общности са измъчвани от съвременна мистерия. Всеки ден, около 7 часа сутринта, тяхната интернет връзка се забавя до спиране.

В продължение на година и половина жителите редовно се оплакват на своите интернет доставчици, които изпращат инженери да разгледат и отстранят проблема. Но най-често, когато пристигат, мрежата вече работи нормално. Жалбите не спират да постъпват, в резултат на което инженерите заменят големи части от кабелите, обслужващи района, въпреки че никога не откриват проблем с тях.

В крайна сметка операторът на дигиталната мрежа Openreach решава да се обърне към главния си инженерен екип, ръководен от Майкъл Джоунс. Те решават да направят обиколка на селото рано сутрин, за да установят от къде идва проблемът.

„След изчерпване на всички други възможности искахме да направим последен тест, за да видим дали повредата е причинена от явление, известно като SHINE (Единичен импулсен шум на високо ниво), при което електрическите смущения са пропуснати през уред, който след това може да окаже въздействие върху свързаността в мрежата“, обяснява Джоунс в изявление.

„Използвайки устройство, наречено спектрален анализатор, вървяхме нагоре-надолу из селото под проливен дъжд в 6 часа сутринта, за да видим дали можем да намерим „ електрически шум“ в подкрепа на нашата теория. И в 7 сутринта, като по часовник, се случи! Устройството ни регистрира голям взрив от електрически смущения в селото."

Източникът на този „електрически шум“ е проследен до имота на жител на селото. Оказва се, че в 7 сутринта всяка сутрин човекът включвa стария си телевизор като по часовник, което унищожава връзката за цялото село. Да, всяка сутрин в 7 часа интернет връзката изчезва, защото един от жителите гледа предаване за търгове на имоти.

„Както можете да си представите, когато разказахме това на жителя, той се притесни, че неговият стар телевизор втора ръка е причина за проблемите на цялото село и веднага се съгласи да го изключи и да не го използва отново“, добавя Джоунс.

Екипът отбеляза, че това не е толкова рядко срещано, колкото хората си мислят, и много устройства могат да причинят подобни проблеми, когато имат приблизително същата честота като вашия Wi-Fi, макар и обикновено не чак в мащаба на цяло село.

"Всичко с електрически компоненти - от външно осветлени, през микровълнови фурни до камери за видеонаблюдение, може потенциално да окаже влияние върху вашата интернет връзка", разказва Сюзан Ръдърфорд (Suzanne Rutherford), ръководител на главния инженерен екип на Openreach за Уелс.

Източник: IFLScience - A Village In Wales Was Unable To Get Broadband For 18 Months Because Of One Resident’s Old TV

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !