Как един вулкан от Антарктика прекрати ледниковия период в южната половина на света

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 септември 2017 в 00:33 7879 0

Кредит United States Geological Survey/Public Domain

Планината Такахе е много по-малко известна от другия антарктически вулкан Еребус, но преди 18 000 години тя имала огромно влияние върху глобалния климат.

Преди близо 18 000 години, когато последният ледников период вече приближава своя край, но планетата остава все така студена, голяма част от южното полукълбо внезапно загубва леда си, събитие, което учените дълго не могат да си обяснят.

Според ново проучване, публикувано в списание PNAS, причината са поредица от изригвания на антарктическия вулкан Такахе в продължение на 192 години. Те се променили климата от Южния полюс до субтропиците.

Естествените колебания на климата на Земята са свързани с някои вариации на орбитата на Земята и с количеството топлина от Слънцето, което достига до планетата. Живеем в междуледников период, който смени ледниковата епоха. Но понякога се случват застудявания и затопляния, които не са свързани със Слънцето. Така преди около 17.7 хиляди години, в края на последната ледникова епоха, подобно затопляне започна в Южното полукълбо - ледниците отстъпват от Нова Зеландия и Патагония, а в Австралия и Бразилия климатът става по-влажен, подчертава IBTimes UK.

Вариации в температурата и съдържанието на CO2 и прах в атмосферата според данни от антарктическа станция Восток през последните 400 000 години. Wikimedia Commons. Превод: НаукаOFFNews

С помощта на ледени ядки, образци, взети от цяла Антарктида, д-р Джоузеф Макконъл (Joseph McConnell) от Desert Research Institute (DRI), Невада, и неговия екип откриват доказателства за много високи нива на сяра и редкоземни елементи като церий, изпускани близо двеста години. Местата на най-високите концентрации сочат планината Такахе, пише Макконъл в изследването.

Прахът, магмата и токсичните газове, които са изхвърлени от този огромен вулкан в Западна Антарктида, са оставили следи в геоложкия летопис по цялото южно полукълбо преди около 17700 години.

Макконъл и неговите съавтори обясняват това като отбелязват, че изригванията са богати на халогени - флуор и хлор - които са оставили следи в леда. Съдържащите хлор съединения взаимодействат с озоновия слой в атмосферата, унищожават го и позволяват повече радиация от слънцето да достигне Земята.

Примесите, открити в ледените ядра, показват, че това събитие е било достатъчно голямо, за да предизвика топенето на ледниците в южното полукълбо.

Планината Такахе се издига на повече от 2000 м над ледената покривка. Източник: USGS , NASA, LIMA

Друг фактор, повлиял върху климата са големината и продължителността на вулканичните изригвания. Те могат да изхвърлят огромни количества пепел и газове в атмосферата.

192-годишната поредица от изригвания на връх Такае освободи  облаци съдържащи токсични тежки метали и флуороводородна киселина,  разпростиращи се на над 2 800 километра.

Всичко това значително ускорява бавното затопляне и води до много по-бърза загуба на лед, отколкото е нормално да се види в края на ледников период, особено в южното полукълбо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !