Как изглежда един „COVID език“

Ваня Милева Последна промяна на 22 януари 2021 в 06:00 17917 0

Кредит Pixnio

Сред многото странни и неочаквани симптоми на COVID-19, един професор наскоро подчерта друг по-малко известен симптом на инфекцията, който засяга устата: „COVID език“. 

Професор Тим Спектор (Tim Spector), генетик- епидемиолог от Кингс Колидж, Лондон, публикува в Туитър снимка на език, покрит с необичайни бели петна, който той нарича „COVID език“. 

Както отбелязва Спектор, "COVID езикът" не е включен в нито един от официалните списъци на симптомите на COVID-19 в Англия. Също така не се споменава за орални симптоми на основните симптоми, изброени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ или Световната здравна организация.

Но професорът е уверен, че това може да е ключов признак, че сте заразéн и трябва да останете вкъщи, за да се самоизолирате. 

„При един на всеки пет души с Covid се проявяват по-рядко срещани симптоми, които не попадат в официалния списък на PHE [Public Health England] - като кожните обриви“, пише в сряда в Тwitter професор Спектор. „Срещам все по-голям брой Covid езици и странни язви в устата. Ако имате странен симптом или дори просто главоболие и умора, останете си у дома!“

Професор Спектор ръководи приложението ZOE COVID Symptom Study, което позволява на хората да се регистрират и да докладват самостоятелно всеки от симптомите си на COVID-19, в случай че се заразят. Със своите над 4,5 милиона души, предоставящи данни в световен мащаб, приложението е част от едно от най-големите текущи изследвания на COVID-19 в света и се надява да осигури нова информация за науката за различните симптоми, причинени от вируса при различни хора.

Не за първи път COVID-19 се свързва със симптоми на езика и устата. Изследване, публикувано в списание Nature Evidence-Based Dentistry през юни 2020 г., подробно описва трима пациенти с COVID-19, които са имали орална улцерация или мехури в устата, най-вероятно в резултат на инфекцията. Друго проучване, публикувано в JAMA Dermatology, разглежда 21 пациенти с COVID-19 в Испания, които са имали кожни обриви и откриват шест лица (29 процента), които също имат орален обрив, наподобяващ малки червени петна от вътрешната страна на устата. В повечето от изследваните случаи оралните симптоми изглежда не са свързани с каквито и да било лекарства, които пациентите са приемали, което кара изследователите да стигнат до заключението, че това е симптом на инфекцията с COVID-19.

Други проучвания също показват, че вирусът, който причинява COVID-19, SARS-CoV-2, е в състояние директно да инфектира устата. Проучване, което все още не е рецензирано, обяснява, че изследователите са открили SARS-CoV-2 в слюнчените жлези и лигавицата на хора с COVID-19.

Справка:

Sinadinos, A., Shelswell, J. Oral ulceration and blistering in patients with COVID-19. Nature Evid Based Dent 21, 49 (2020). https://doi.org/10.1038/s41432-020-0100-z

Enanthem in Patients With COVID-19 and Skin Rash
Juan Jimenez-Cauhe, MD1; Daniel Ortega-Quijano, MD1; Dario de Perosanz-Lobo, MD1; et alPatricia Burgos-Blasco, MD1; Sergio Vañó-Galván, MD, PhD1; Montse Fernandez-Guarino, MD, PhD1; Diego Fernandez-Nieto, MD1
JAMA Dermatol. 2020;156(10):1134-1136. doi:10.1001/jamadermatol.2020.2550

Източник: COVID Tongue: Professor Highlights A Little-Known Symptom Of Coronavirus, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !