Как морските седименти се поглъщат от мантията и се връщат като диаманти

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юни 2019 в 00:00 5809 0

Кредит Pxhere

Диамантите са толкова тайнствени, колкото и красиви, но едно ново проучване се надява да изясни всички останали загадки за това как тези скъпоценни камъни се формират дълбоко в нашата планета.

В статията си, публикувана в Science Advances, изследователите смятат, че диамантите могат да бъдат резултат от сложни процеси, протичащи на 200 км под морското дъно и доказват тези процеси със симулации в своята лаборатория.

Теорията твърди, че когато части от тектоничните плочи на морското се плъзнат рязко под континенталната плоча (в процес, наречен субдукция), седиментите на морското дъно потъват стотици километри в земната кора, където високите температури и интензивното налягане над 40 000 пъти това на атмосферното налягане в крайна сметка смесва минералите в малки кристали. След това те се стопяват в древната мантия при температури над 800° C.

Субдукция

Тези малки въглеродни камъчета се смесват с вулканична магма, наречена кимберлит, и се връщат обратно на земната повърхност като диаманти. Заключените флуиди в диамантите имат висока концентрация на солен разтвор, който идва от дълбоките зони на субдукция. Този процес може да е протичал в продължение на милиарди години.

"Съществува теория, че солите, хванати в диамантите, са от морската вода, но не можеше да се провери", заяви в phys.org водещият автор Майкъл Форстър (Michael Forster). „Нашите изследвания показват, че те са от морски седименти”.

За да изпробват теорията си, учените пресъздават тези екстремни условия в лаборатория, където смесват морски утайки в съд с обикновена скала, наречена перидотит, и симулират реакцията между двете, като повишават налягането и топлината и им дават време да реагират една с друга. 

"Ние показахме, че процесите, които водят до растеж на диамантите, се ръководят от рециклирането на океанските седименти в зоните на субдукция", разказва Форстър. "Продуктите от нашите експерименти доведоха също и до образуването на минерали, които са необходими съставки за образуването на кимберлитовите магми, които транспортират диамантите до земната повърхност."

Но това не са лъскавите диаманти от годежния пръстен на баба ви. Диамантите, образувани чрез този процес са най-често мътни, по-евтини и с дефекти диаманти, които имат приложение в технологиите.

Изображения с електронен микроскоп на експериментални образци, показващи различни етапи в експерименталния процес. Science Advances

Справка: "Melting of sediments in the deep mantle produces saline fluid inclusions in diamonds" Science Advances (2019). DOI: 10.1126/sciadv.aau2620,  Science Advances

Източник: The Crazy Way Our Planet Slurps Down Its Seafloor And Spits Out Diamonds In Exchange, IFLScience

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !