04 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как наркотиците доведоха до свлачище в Колумбия (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 април 2017 в 09:00 64431
Снимка: Archivo elheraldo.com

Близо 300 души се смята, че са загинали, когато част от Мокоа, град в югозападната част на Колумбия, е бил пометен от кални порои и отломки на 1 април. Свлачището се е задействало през нощта от обилните валежи, пише NewScientist

Президентът Хуан Мануел Сантос сочи за виновник на катастрофата промените в климата, но дали причините са толкова глобални?

Обезлесяването на околните планини от фермерите, отглеждащи кока, суровина за кокаин, разрушава околната среда и помогна да се създадат условията, довели до катастрофата, заяви Назих Ричани (Nazih Richani) от Университета Кийн, Ню Джърси.

"Взаимодействието между тези фактори през последните три десетилетия повреди почвата, което я прави уязвима на наводнения", отбелязва Ричани.

Разположението на града, близо до река в стръмна долина също го поставя в голям риск. "Липсата на градското планиране прави населението по-уязвимо", заяви Ричани.

Предизвестена трагедия

Нещо повече, градските власти игнорират предупреждения още през 2012 за риск от голямо свлачище. "Тази уязвимост е известна най-малко от няколко години", коментира екологът Лиляна Давалос (Liliana Dávalos) от Университета Стоуни Брук, Ню Йорк, чиято работа за първи път разкрива как търговията с наркотици стимулира обезлесяването в Колумбия.

През 2014 г. статия в местен новинарски уебсайт, например описва как малки свлачища в планините около Мокоа блокират речните корита, което води до натрупване на вода в околната почва и отломките. Той предупреждава за "трагедия в невъобразим мащаб".

Давалос е по-предпазлива в обвиненията на разрастващите се плантации кока за бедствието. "Няма конкретни доказателства за приноса на коката за обезлесяването за тези събития", заяви тя.

Но от други доклади става ясно, че загубата на горите, свързана с търговията с кокаин, е широко разпространена. "Има огромни обезлесени площи в и около Мокоа, дело на земеделските стопани, много от които отглеждат кока, която е суровина за производството на кокаин", разказа репортерът на NPR Джон Отис (John Otis) в предаването на 2 април.

Изследванията на учените, включително Давалос и Ричани са показали, че отглеждането на кока и опиев мак е основна причина за обезлесяването в някои страни.

А наркобандите често са замесени и в незаконен добив и сеч. 


+ 2
- 9
Обезлесяването в Колумбия обаче не е толкова и не не само резултат от отглеждането на Кока, колкото от пръскането с химически дефолианти от страна на ВВС ФАЩ на площи засети с Кока, при което се унищожава и голяма част от полезната растителност в цели провинции на страната, включително други селскостопански култури и дървета. Аман вече от плиткоумна гьобелсова пропаганда.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.