Как пчелите пренасят товари? (видео)

Никола Кереков Последна промяна на 02 септември 2015 в 17:00 6341 0

Пчела в полет

Кредит Hornet Arts (през Flickr)

Пчела с натоварени поленни кошнички.

Смятате, ча таксата за багаж в самолетите е ужасно висока? Опитайте се тогава да летите, поглъщайки част от багажа си и привързвайки останалия за краката си! Точно така правят пчелите. В зависимост от това как се натоварва една земна пчела с нектар и полен, полетът ѝ обратно към кошера може да е много труден!

Както и домашните пчели, земните пчели събират нектар и полен от растенията и ги носят обратно в кошера, където те служат за храна на колонията. Те събират нектар, като просто го поглъщат. След като бъде изсмукан с помощта на дългия език на пчелата, нектарът се съхранява в нещо като предстомах. Поленът пък се събира в т.нар. "поленни кошнички." Те представляват оформени като черпак повърхности на задните крака на пчелата, заобиколени от твърди космици. След като дадено цвете посипе пчелата-работничка с полен, тя донатъпква зърната в своите кошнички, където той се съхранява. На снимката отгоре големият жълт джоб в задната част на пчелата представлява пълна с полен кошничка.

За да разберат как тези товари повлияват полета при пчелите, учени от Университета в Харвард поставили земни пчели във "въздушни тунели" и ги заснели с високоскоростни камери. Изследователите симулирали товари от полен и нектар, като за целта използвали миниатюрни стоманени топченца. Те временно залепили по едно топче за всяка поленова кошничка на пчелата, което да имитира полена, или две топчета на гърба, които да имитират товара на погълнатия нектар. Мястото на прикрепяне на гърба всъщност се намира точно над реалния нектарен стомах.

Стоманените топченца добавили около 15% към общото тегло на насекомите. В природата това би отговаряло на леко натоварване. Предишно изследване регистрирало, че средно земните пчели пренасят около една четвърт от собственото си тегло под формата на полен и нектар. Друго изследване установило, че земните пчели пренасят до 91% от теглото си под формата на нектар.

Първоначално учените тренирали земните пчели да летят към изкуствено цвете, докато били във въздушния тунел. След това те тествали натоварените пчели с три различни постановки: неравномерен въздушен поток; цвете, което се клатушка напред-назад; и двете едновременно. Всички тези постановки принуждавали пчелите да извършват леки корекции в траекторията на полета си.

Това видео показва пчела с тежести на гърба ѝ, която се движи напред-назад. Триъгълникът на гърба ѝ позволява на учените да проследят полета на пчелата и след това да дигитализират нейния път.

Изкуствените "нектарни" тежести добавяли маса близо до центъра на тежестта на пчелата, а тежестите, имитиращи полен, висяли в задната част на тялото. Учените успели да забележат, породените от това, разлики в полета на пчелите. Пчелите с натоварени крака били по-стабилни по-време на полет. С други думи те не се клатели толкова във въздуха. Това обаче означава и че в този случай им е много по-трудно да маневрират, което води до много по-мудно завиване в полет.

Това означава, че пчелите, натоварени с полен, могат да летят малко по-бързо, докато лек бриз ги клатушка, докато тези, натоварени само с нектар, могат да маневрират на зиг-заг много по-лесно. Това може да обясни защо при семейство пчели "Megachilidae" женските носят полен в корема си вместо в краката си. На тях им се налага да извършват резки маневри във въздуха, за да избягват по-големите мъжки досадници.

Разликите са малки - при непостоянен вятър, пчела, която носи тежести на краката си, лети само с 2,3% по-бързо от пчела, натоварила гърба си. Но за земните пчели, които се опитват да пренесат полен обратно в кошера, тази разлика може да има важно значение. Колонията пчели изразходва по-голямата част от общата си енергия за летене, отбелязват авторите. Ако всяка пчела, пренасяща полен, може да спести малко количество енергия, като прекарва по-малко време във въздуха, това би довело до сериозна икономия.

Това изследване обаче не обръща внимание на пчелите, които пренасят полен и нектар едновременно. То само предполага, че пчелите биха имали полза да избират използвания хранителен източник спрямо климатичните условия: полен, когато е ветровито, и нектар, когато времето е спокойно.

По материали от: Mountcastle AM, Ravi S, & Combes SA (2015). Nectar vs. pollen loading affects the tradeoff between flight stability and maneuverability in bumblebees. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America PMID: 26240364

Източник: Discover Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !