Как протича COVID-19 в една нагледна диаграма

Ваня Милева Последна промяна на 30 март 2020 в 12:27 28148 0

Светът е в разгара на пандемията на COVID-19 и отвсякъде ни залива информация за коронавируса.

Представяме ви тази диаграма, която е обединила информация за четирите начина, по които може да протече болестта, продължителността и тежестта й.

Графиката се основава на данни от 3 проучвания за инкубационния период, тежестта на заболяването, нуждата от хоспитализация и процента за смъртност.

Данните за продължителността на инкубационния период на коронавирусните заболявания са на базата на анализ на докладваните потвърдени случаи на инфекцията с SARS-CoV-2 извън провинция Хубей, Китай. Разгледани са 181 случая с идентифицируема експозиция и проява на симптоми, за да се оцени инкубационният период на COVID-19. Средният инкубационен период е изчислен на 5,1 дни, а в 97,5% от тези, които развиват симптоми, го правят в рамките на 11,5 дни след заразяването. Тези оценки предполагат, че при консервативни предположения 101 от всеки 10 000 случая ще развият симптоми след 14 дни активно наблюдение или карантина.

Друго изследване на Имперския колеж в Лондон определя, че 40-50% от инфекциите не се идентифицират като случаи на COVID-19. Това са най-често безсимптомни инфекции или леки състояния, които са недооценени и следователно само около две трети от случаите са достатъчно симптоматични, за да се самоизолират самите носители на заразана и че средното забавяне от появата на симптомите до хоспитализация е от 5 дни. Броят на инфекциите, които изискват хоспитализация и коефициентът на смъртност са получени от анализ на подгрупа от случаи от Китай. Тези оценки са коригирани с данни за Великобритания и Италия, които показват, че 30% от хоспитализираните ще се нуждаят от интензивни грижи (инвазивна механична вентилация или ECMO - екстракорпорална мембранна оксигенация). Въз основа на експертно клинично мнение, екипът приема, че 50% от хората, за които се налага инвазивна механична вентилация или ECMO, ще умрат. Проучването изчислява нуждата от  легла, като приема за средна продължителност на престоя в болница от 8 дни за случаите, които не се изискват интензивни грижи, и 16 дни, ако се изискват такива грижи.  Тези срокове са малко по-кратки от продължителността от приема в болница до изписването, наблюдавана за случаи на COVID-19 в международен план. Те остават в болница по-дълго, докато не покажат отрицателни тестове при изписване, но в съответствие с прогнозите за обикновена пневмония.

Третото проучване, послужило за създаването на диаграмата изследва моделите на отделяне на вирусната РНК, наблюдавано при пациенти с лека и тежка форма на COVID-19. Констатациите от февруари 2020 г. показват, че клиничният спектър на това заболяване емного разнообразен.

Източници:

The Incubation Period of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) From Publicly Reported Confirmed Cases
Stephen A. Lauer, MS, PhD *; Kyra H. Grantz, BA *; Qifang Bi, MHS; Forrest K. Jones, MPH; Qulu Zheng, MHS; Hannah R. Meredith, PhD; Andrew S. Azman, PhD; Nicholas G. Reich, PhD; Justin Lessler, PhD, Annals of Internal Medicine

Impact of non-pharmaceutical interventions (NPIs) to reduce COVID19 mortality and healthcare demand 
Neil M Ferguson, Daniel Laydon, Gemma Nedjati-Gilani, Natsuko Imai, Kylie Ainslie, Marc Baguelin, Sangeeta Bhatia, Adhiratha Boonyasiri, Zulma Cucunubá, Gina Cuomo-Dannenburg, Amy Dighe, Ilaria Dorigatti, Han Fu, Katy Gaythorpe, Will Green, Arran Hamlet, Wes Hinsley, Lucy C Okell, Sabine van Elsland, Hayley Thompson, Robert Verity, Erik Volz, Haowei Wang, Yuanrong Wang, Patrick GT Walker, Caroline Walters, Peter Winskill, Charles Whittaker, Christl A Donnelly, Steven Riley, Azra C Ghani. On behalf of the Imperial College COVID-19 Response Team, WHO Collaborating Centre for Infectious Disease Modelling, MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis, Abdul Latif Jameel Institute for Disease and Emergency Analytics
Imperial College London

Viral dynamics in mild and severe cases of COVID-19
Yang Liu, Li-Meng Yan, Lagen Wan, Tian-Xin Xiang, Aiping Le, Jia-Ming Liu et al.
Published:March 19, 2020 DOI:https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30232-2

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !