Как птиците не затлъстяват, дори когато преяждат

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 септември 2018 в 11:01 6932 0

Кредит Alejandro Bayer Tamayo

Ако сложите хранилка за птици, вероятно ще забележите, че повечето птици не се въздържат от безплатната закуска. Но въпреки изобилната храна, която поглъщат, няма да видите затлъстяла птица.

Възможно е всички птици с надморнено тегло систематично да са били изяждани от хищниците, но ако случаят е такъв, тогава поведението "преяждане" вероятно щеше да бъде премахнато от еволюцията.

Тогава какво се случва? Защо птиците не надебеляват?

Лондонският биолог Люис Холзи (Lewis Halsey) също си задава този въпрос. Той решава да провери дали пойните птички регулират активността си така, че по някакъв начин да консумират повече енергия и да останат слаби.
Резултатите от изследването му са публикувани в списание Cell.

"Прелетните птици от птиците, които се хранят близо до дома ми, никога не изглеждат тлъсти, въпреки че постоянно разполагат с храна, но има хора, които биха затлъстели много в подобна среда на изобилие", коментира Холзи от Университета в Рохамптън.

Последните изследвания индиректно показват, че птиците могат да коригират колко енергия извличат от храната, която  поглъщат, но все още механизмът е много неясен.

"За дадено количество храна едно животно може несъзнателно да коригира ефективността на използването на своята енергия или поведенчески, например чрез промяна на честотата на размахване на крилата си или на пеенето, за да използва повече или по-малко енергия или физиологично по отношение на храносмилателната или клетъчната метаболитна ефективност", обяснява Холзи.

Неговите резултати подкрепят това предишно проучване.

Холзи заяви, че трябва да предефинираме идеята, че калориите са това, което минава през устата ни - те не само това, което се поглъща, но и начина, по който се усвоява храната.

Това, обяснява той, не се отнася само за птиците - то може да бъде важно и за хората.

"Трябва да помним, че "постъпващата енергия "не е това, което се пъха в човката, а това, което прониква през червата, а после и това, което се извлича от клетките. Да наблюдаваме просто количеството консумирана храна е твърде елементарно", отбелязва той. "И това важи и за хората, и за другите животни, а не само за птиците".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !