Как са подравнили Хеопсовата пирамида и защо са допуснали грешка древните строители

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 февруари 2018 в 08:07 43423 0

Кредит Wikimedia Commons

Великата пирамида в Гиза е един от най-забележителните инженерни постижения в историята, но изследователи установиха, че древният строеж е всъщност леко крив заради грешка, която строителите са направили по време на строителството преди около 4500 години.

Тази грешка е довела до това, че западната страна на пирамидата е малко по-дълга от източната, оформяйки основа, която не е перфектно квадратна - въпреки че изглежда така отдалеч.

Откритието е направено през 2016 г. от изследователи от фондация "Глен Даш" и от AERA (Ancient Egypt Research Associates) проучват великолепната конструкция, за да установят оригиналните й размери.

Отклонението

Когато пирамидата е била построена преди 4500 години, под управлението на фараон Хуфу, тя е покрита с бял варовик. С течение на времето тази външна варовикова облицовка е била премахната - вероятно за други строителни проекти.

"Повечето от тези облицовъчни камъни са отстранени преди векове за строителни материали, оставяйки пирамидата, както я виждаме днес, без повечето от нейната оригинална облицовка", коментира Глен Даш, ръководител на фондация "Глен Даш", цитиран от Science Alert

Великата пирамида първоначално е покрита с облицовъчни камъни, макар че само няколко оцеляват до днес и са показани на снимката.  Mark Lehner

Изследователите правят измервания на краищата и платформата на Великата пирамида, показвайки как може да изглежда един от ъглите, когато е построен. Изследователите забелязват "ъглово гнездо" или вдлъбнатина в скалата, чиято цел остава неясна.

Първата стъпка, за да разберат каква е била Голямата пирамида преди изчезването на тази външна облицовка, бе да се намерят точките около пирамидата, където вероятно са разположени камъните отвън, като се търсят маркировки и се изследва основата, върху която е изградена пирамидата. Екипът открива 84 такива точки, които определят къде са оригиналните ръбове.

Тези точки бяха изобразени на мрежа, така че изследователите да могат да използват статистически метод, наречен линеен регресионен анализ, за да изчислят дължината на всяка страна. Те откриват, че страните на пирамидата са между 230.295 - 230.373 метра, но западната страна е между 230.378 - 230.436 метра, което означава, че има разлика около 14.1 сантиметра.

Измерените размери и оклонението от географските посоки на света на облицовката на Великата пирамида в Гиза. Glen Dash Research Foundation

Археологът и инженер Глен Даш открива как египтяните са успели да подравнят паметника почти перфектно по четирите посоки на света (север, изток, юг и запад) - те вероятно са използвали есенното равноденствие.

"Строителите на Великата пирамида на Хуфу са подравнили огромния паметник по географските посоки на света с точност по-голяма от четири дъгови минути или една петнадесета от градуса", пише Глен Даш. 

Изследването му е публикувано неотдавна в списание Journal of Ancient Egyptian Architecture.

Ориентация на Великата пирамида в Гиза. Glen Dash Research Foundation

Сенките в Кънектикът и Гиза

В експеримента, който Даш провежда в Кънектикът на 22 септември 2016 г. (денят на есенното равноденствие), той постави пръчка (понякога наричана гномон от съвременни геодезисти) на дървена платформа и отбеляза местоположението на сянката на пръчката през целия ден.

"По време на равноденствието геодезистът ще установи, че най-дългата сянка почти перфектно сочи изток-запад", пише Даш. Степента на грешка е леко обратно на часовниковата стрелка, подобна на грешката, открита в Великата пирамида, пирамидата Хафре и "Червената пирамида". Наклоненото положение на Земята по време на есенното равноденствие допуска сянката да се отклони от посоката изток-запад, пише Даш.

Въпреки че експериментът се проведе в Кънектикът, техниката трябва да работи и в Гиза, коментира Даш. За да сработи тази техника, древните египтяни (или който и да е геодезист) в идеалния случай ще имат нужда от "ясен слънчев ден, както са повечето от дните в Гиза", разказва Даш пред Livе Science. Прътът може да е бил поставен на дървена платформа или на земята в Гиза. Египтяните биха могли да определят деня на есенното равноденствие като броят 91 дни след лятното слънцестоене, обяснява Даш.

Схема: Wilma Wetterstrom

Наистина ли древните египтяни са използвали този метод?

Неотдавнашният експеримент показва, че есенното равноденствие би могло да бъде използвано за изравняване на трите пирамиди, обясни Даш. Но дали древните египтяни са използвали тази техника е неизвестно. Експериментите, проведени през последните няколко десетилетия, показват, че няколко различни метода, които използват слънцето или звездите, също биха могли да бъдат използвани за подравняване на пирамидите, обяснява Даш.

Древните египтяни не са оставили записи, в които да разкажат кои методи са използвали.

"Египтяните, за съжаление, ни оставиха няколко улики, без никакви инженерни документи или архитектурни планове, които да дадат технически обяснения, показващи как древните египтяни подравняват своите храмове или пирамиди", пише Даш в статията. Всъщност е възможно да са използвани няколко метода за подравняване на пирамидите, обяснява Даш пред Live Science.

Методът на есенното равноденствие има предимство - относително е лесен за използване, другите методи изискват повече стъпки и обикновено са по-сложни, казва той. "Трудно е да си представим метод, който би могъл да е по-прост, било концептуално или на практика", отколкото метода на есенното равноденствие, пише Даш.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !