02 март 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как се крепят "едва-едва балансиращи камъни" в земетръсни райони

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 август 2015 в 12:36 21630
Снимка: free-stock-illustration.com

През последното десетилетие, учените се опитват да установят как т. нар. "едва-едва балансиращи камъни" ("precariously balanced rocks" - PBRs), намиращи се в Калифорния, са успели да задържат в позицията си, без да се търкулнат- забележително явление като се има в предвид тяхното местоположение - между два сеизмични разлома.

Учените смятат, че най-сетне са успели да разнищят мистерията, а изводът може да помогне за предпазни мерки при бъдещи земетресения, разказва сайтът phys.org.

"Беше наистина научен пъзел, истинска главоблъсканица." - казва Лиза Грант Лудвиг (Lisa Grant Ludwig), авторка на доклада, публикуван в Seismological Research Letters. "Как може такива камъни да се намират в близост до разлома Сан Андреас (San Andreas)? Това е един интересен научен въпрос, но и изключително приложим, защото наша цел  е картите, показващи сеизмичните рискове да стават все по-конкретни и коректни."

Изследователите пресметнали, че тези балансиращи камъни съществуват вече 10 000 години. А за този период, на това място е имало много силни земетресения. Ето защо, на първо време изследователи се заели с проверката на каменната устойчивост като решили да установят дали в нормални условия камъните ще се срутят, ако бъдат подложени на разклащане в такава степен .

Екипът проучил 36 PBRs в район от 10 км от разломите Сан Андреас (San Andreas) и Сан Джакинто (San Jacinto) и измерил устойчивостта на камъните в позицията, в която се намират. Това измерване е било извършено като към камъните се прикрепял скрипец и е бил теглен докато, ако бъде отпуснат, камъните ще се сгромолясат.

Това дало възможност на учените да пресметнат ефекта върху камъните на земетресения с различна сила, както и в какъв момент  ще паднат.

Резултатите им обаче показали, че балансиращите камъни много отдавна е трябвало да са се разрушили. И така мистерията станала още по-голяма.

Но след като разследвали всички възможните обяснения за състоянието на този феномен най-накрая успели да разрешат загадката.

Екипът смята, че има някакво взаимоотношение между двата разлома, които се разполагат от двете страни на "едва-едва балансиращите камъни" и предполага, че земетресенията "прескачат" от единия до другия като така пропускат камъните по средата.

"Разломите си въздействат един на друг и изглежда, че може би някога в миналото те всъщност са били едно, което по-късно се е разцепило на две." - казва Грант Лудвиг от университета на Калифорния. - "Няма как да бъдем сигурни. До тук ни водят проучването и данните, които събрахме. Това е нашето предположение и изглежда правдоподобно. Но най-важното е, че отсега нататък това ще бъде вземано предвид при изграждането на нови планове срещу земетресенията."

Проблемът е, че едно такова земетресение, причинено от активно сеизмичния Сан Джанито, би могло да предизвика земетресение откъм южната част на Сан Андреас, която засега е сравнително спокойна, а това е една нежелана новина за обществото.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.