Как се плете 25-метров мост от паяжина (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юни 2017 в 17:38 6995 0

Запознайте се с невероятните способности на паяка на Дарвин в това видео с висока резолюция, което показва как този малък паяк направи 25-метров мост през реката, пише LiveScience.

YouTube-каналът BBC Earth публикува видеото тази седмица като част от програмата от 2015 г. "Ловът" ("The Hunt"), която се фокусира върху хищниците. А паякът на Дарвин е шампион сред хищниците - той преде коприна, здрава колкото кевлар и изгражда мрежи, които са по-големи от човек по размер.

Паяците на Дарвин (Caerostris darwini) са открити едва през 2009 г. Те живеят в Мадагаскар, където предат гигантските си платна-паяжини - над реки, езера и поточета. Паяжината често обхваща повече от 2 метра в диаметър, а най-голямата някога измерена покрива невероятните 2,8 кв м, съобщават изследователите в Journal of Arachnology през 2010 . Паяците правят това, въпреки че женските са едва 20 мм дълги, а мъжките - само 6 мм.

Според същото проучване, тези огромни платна позволяват на паяка да улавя огромни количества плячка наведнъж. Учените са наблюдавали 32 еднодневки, уловени за един ден в една паяжина. 

Видеото на BBC показва процеса на изграждане на една от тези огромни паяжини, от първата изпредена нишка на копринения "мост" през калната река. Паяк - конкурент се опитва да задигне нишка за своята паяжина, но първият паяк бързо отрязва нишката. След това я омотава с това, което се е уловило в коприната, за да го изяде за по-късно и започва сложната си задача отново. 

Нишките паяжина са забележително здрави. Друго проучване от 2010-та на откривателите на паяците установи, че коприната им е два пъти по-еластична, отколкото на другите правещи паяжини паяци видове. Коприната е повече от 10 пъти по-здрава от кевлара, материал, използван за бронежилетки.

Паяците на Дарвин са удивителен вид и по други причини. Мъжките паяци практикуват орален секс. Те стимулират с уста гениталиите на женските преди, по време и след чифтосването, установи проучване, публикувано през 2016 г. в списание Scientific Reports. Оказва се, че паяците правят това, за да покажат, че са годни за да партньори, а може би защото слюнката им съдържа ензими, които могат да увеличат плодовитостта или предотвратява навлизането на сперматозоиди на други самци-съперници.

Самците на паяците на Дарвин са известни също и с това могат да се ограничават своите съперници с коприна и да оставят след себе блокажи, наречени гениални щекери след еякулация, за да остане спермата на конкурентите им отвън, съобщават изследователите в проучването от 2016 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !