Как се премахват 99% от вредните BPA от водата за 30 минути

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 март 2019 в 12:51 6452 0

Кредит Online Biology Notes

Проблемът със замърсяването на водите с BPA може скоро да получи бързо решение.

Бисфенол А или BPA, се намира във всичко - от DVD-та до кредитни карти и до дентални пълнежи, и е свързан с редица здравословни проблеми при хората, включително сърдечно-съдови заболявания и аномалии на чернодробните ензими

Авторите на нова технология твърдят, че тя може да премахне 99% от ВРА от водата само за 30 минути, съобщава NewScientist.

Изследването е публикувано в списание Green Chemistry.

BPA е микрозамърсител, вид битов химикал, който може да засегне хората дори в ниски дози. Хората се излагат на него най-вече от консервираните храни и пластмасовите опаковки за храни и напитки. Проучванията показват също, че химикалът се намира в почвата, седиментите, утайките от отпадъчните води, въздуха и питейната вода.

Терънс Колинс (Terrence Collins) от Университета Карнеги Мелън в Пенсилвания и неговите колеги се заемат да намерят евтин начин за премахване на BPA от водата. След 15 години работа, екипът измисля решение - първо се добавят група катализатори, наречени TAML активатори към замърсената вода, след което се добавя водороден пероксид.

TAML-активаторите работят много сходно с ензимите в телата ни, ускорявайки химическите реакции. В комбинация с водородния пероксид,  TAML-активаторите превръщат замърсената с BPA във вода с неутрално рН - типичното рН на отпадъчните води. Замърсителят BRA се събира в по-големи бучки, наречени олигомери в рамките на 30 минути. Те не са вредни и могат лесно да се филтрират от водата.

"Решихме задача за милиард долара в това проучване", коментира Колинс. "Това пречистване може да бъде извършено от всеки, навсякъде, за всякакво количество вода".

През последните 60 години излагането на хората на замърсителя BPA непрекъснато се увеличава.

Въпреки предходните спорове относно безопасността му, BPA е доказано опасен. Той имитира естрогена, хормон, участващ в поддържането на репродуктивните функции на женския организъм, и засяга ендокринната система на организма.

Проучвания, включващи риби, бозайници и хора, показват, че той влияе отрицателно върху репродуктивната система и растежа на ембрионите.

Сега той е забранен в Европейския съюз и САЩ, но неговите заместители, като флуорен-9-бисфенол, могат да бъдат също толкова вредни. 

Колинс и неговият екип са отгледали ембриони на моделни организми като дрожди и риба зебра в водата, третирана с TAML активатор - учените не са открили нито една от аномалиите, типично свързани с излагането на BPA. Това им дава надежда, че са намерили средство за ефективното премахване на един от най-тежките замърсители на планетата.

"Можете да третирате десетки хиляди тонове вода с 1 килограм от катализатора", обяснява Колинс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !