Как смъртта превзема човешкия мозък (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 март 2018 в 11:27 13547 0

Голяма част от живота остава загадъчна дори за най-големите научни умове, но това, което се случва в момента на смъртта, също е забулено в загадъчност.

Както бихте очаквали, изследването на ефекта й върху хората е изпълнено с трудности, както практически, така и етични, но едно ново изследване, публикувано в Annals of Neurology, дава някои впечатляващи прозрения за невробиологията на смъртта.

Животинските и човешките мозъци загиват по подобен начин, но има един забележим период, в който възстановяването на мозъчната функция е хипотетично възможно. Това ни напомня, че крайната цел на подобно изследване не е просто да се вглеждане в последните моменти от живота на човека, а и начин да разберем как може да ги спаси от смърт в последния му момент.

Това пионерско проучване от учени, работещи в Берлинския университет по медицина "Шарите" и Университета в Синсинати, изследва пациенти, които са пострадали от "опустошителни мозъчни травми" при ужасни пътни произшествия, инсулти и сърдечни арести. Състоянието на пациентите е такова, че реанимацията е невъзможна.

Голяма част от онова, което знаем за мозъчната смърт, идва от по-ранни изследвания, проведени върху животни през 20-и век.

Мозъкът е лишен от кислород, тъй като сърдечно-съдовата система на организма спира. Установено е състояние, известно като церебрална исхемия, при което липсата на необходимите химични компоненти води до "пълна електрическа липса на активност" в мозъка.

Това така наречено церебрално заглушаване се смята, че се случва, за да могат гладните неврони да запазят енергията си, което е напразно, ако смъртта победи. Всички важни йони се изпускат от мозъчните клетки, тъй като доставките на аденозин трифосфат - съединението, което съхранява и транспортира енергия около тялото - намаляват.

Възстановяването на тъканите става невъзможно. "Масивното, необратимо увреждане на тези клетки се развива в рамките на по-малко от 10 минути, когато циркулацията напълно престане", обяснява екипът в своята статия.

Екипът се стреми да научи повече за спецификата на случаи, голяма част от които останаха загадъчни. След подходящо правно съгласие от семействата на пациентите, които е възможно да умрат, внимателно е проследена неврологичната активност на техните мозъци с помощта на различни електродни ленти, докато събитията се развиват.

На първо място, при 8 от 9 пациенти апаратурата показва пикове при изгарянето на мозъчните клетки, опитвайки се да спре неизбежното. Тъй като това се случва в целия мозък едновременно, без да се разпространява постепенно, се нарича "неразпространяваща се депресия".

Това се постига чрез "разпространяваща се деполяризация" (spreading depolarization - SD), наричано понякога "мозъчно цунами". То включва огромно освобождаване на топлинна енергия като електрохимичните баланси, които запазват живи мозъчните клетки, се разпадат, което води до тяхната токсификация и разрушаване. След това, тъй като нивото на кислорода у пациентите спада значително, електрическата активност на мозъка затихва и спира.

Откритията на новото изследване един ден може да направи така, че смъртта да не бъде толкова неизбежна, колкото е сега.

"Разпространението на деполяризацията отбелязва появата на токсичните клетъчни промени, които в крайна сметка водят до смърт, но не са маркер на смъртта сама по себе си, тъй като деполяризацията е обратима - до един момент - с възстановяването на енергийните доставки", заяви пред IFLScience водещият автор професор Йенс Драйър (Jens Dreier) от Центъра за изследване на мозъчните удари на "Шарите".

Данните на това проучване определят точката, в която клетъчното възкресение остава възможно. Има още много изследвания, които трябва да се направят, преди това да се превърне в реалност. Драйър отбелязва, че SD едва започва да се разбира. Както и самата смърт, този неврологичен аспект е "сложен феномен", за който "няма лесни отговори".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !