Как спазването на дистанция и хигиената на ръцете помагат да се опазим от респираторни вируси

Инструкции на Националния център по заразни и паразитни болести

НЦЗПБ Последна промяна на 04 март 2020 в 11:58 6847 0

Кредит pixabay

Знаете ли че най-вероятно докосвате лицето си над 20 пъти на час? (1) Повечето от нас не осъзнават това. Докосвайки лицето си, особено носа, очите и устата, можем без да разберем да заразим самите себе си с нещо, което ръцете ни са пренесли от някоя повърхност. Ако пък ние сме болни, можем да пренесем патогени от себе си върху външна повърхност.

Ръцете ни докосват дръжки на врати и в транспорта, парапети, най-различни общи предмети, или пък ръцете на други хора при ръкуване.

Вирусите съществуват между хората от толкова дълго време, че отдавна се възползват от този факт. В крайна сметка тяхната цел е да оцеляват и да се разпространяват. Много от респираторните вируси не се разпространяват на дълго разстояние по въздуха. Те стигат толкова далеч, колкото могат да ги отнесат респираторните капчици, които човек произвежда като кашля, киха или говори (около метър или малко повече). След това респираторните капчици падат върху повърхности. Оттам нататък различните патогени, пренасяни с респираторни капчици, оцеляват върху тези повърхности определен период от време, в който хората могат да ги уловят с ръце и пренесат.

По отношение на новия коронавирус все още не се знае много за това колко издържа на външни повърхности. Във връзка с епидемията от COVID-19 обаче екип от немски учени обобщи наличните досега данни за издръжливостта във външна среда на други, познати вируси от семейството на коронавируса. В зависимост от повърхността и други условия, познатите досега коронавируси издържат от няколко часа до няколко дни във външна среда. (2)

Ако спазвате дистанция от хора с респираторни симптоми (поне метър), спрямо настоящите насоки на СЗО, и прилагате редовно и правилно (ВИЖ ТУК) добра хигиена на ръцете, можете да намалите вероятността да се заразите с респираторни патогени, включително и с новия коронавирус. Ако пък имате остри респираторни симптоми, освен да спазвате горните съвети, с които може да опазите и околните, е добре останете вкъщи. А когато кашляте и кихате, трябва да внимавате да не замърсявайте ръцете си - кихайте в лакът или в кърпичка (която да изхвърлите незабавно, след което да си измиете ръцете) (3)

Измиването със сапун и вода или втриването на дезинфектант на базата на алкохол трябва да е поне 20 секунди. Обърнете внимание на специфичните инструкции на опаковката на дезинфектанта, който използвате. Двадесет секунди е малко по-дълго от времето, за което бихте изпяли песничката „Честит рожден ден“. С тази песничка може да научите и децата да не скучаят докато си мият ръцете.

В това видео на Световната здравна организация можете да намерите ясни инструкции как да миете ръцете си, за да сте сигурни, че са наистина чисти след измиване. Обикновено хората не мият ръцете си така. Не е трудно да се научите! Много е важно е да се запознаете с правилната техника на миене на ръце. Същата техника на миене важи и за дезинфектантите.

И още един съвет – ако искате да се научите да не пипате лицето си, помолете някой от близките ви да ви наблюдава и да ви напомня да не го правите. Така самите вие ще осъзнаете колко често докосвате лицето си и в какви случаи го правите. Можете по този начин да помогнете и на близките си да се научат да внимават повече.

Източници:
1. Kwok YL, Gralton J, McLaws M. Face touching: a frequent habit that has implications for hand hygiene. Am J Infect Control. 2015 Feb; 43(2).

2. Kampf G, Todt D, Pfaender S, Steinmann E. Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents. J Hosp Infect. 2020 Feb;: p. pii: S0195-6701(20)30046-3.

3. World Health Organization. Q and A on coronaviruses (COVID-19): What can I do to protect myself and prevent the spread of disease? [Online].; 2020 [cited 2020 03 03. Available from: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !