Как според американците изглежда Бог

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 юни 2018 в 00:00 7108 0

Екип от психолози от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил с помощта на нова техника реконструират образа, на който прилича Бог според американците.

Изследването е публикувано в списание PLOS One.

Участниците в проучването представляват една голяма извадка от 511 християни, на които са показани стотици случайно променени двойки лица и са помолени да изберат кое от двойките лица се приближава повече до тяхната представа, че така е изглеждал Бог.

След това изследователите обединяват тези избрани лица, за да създадат "лицето на Бога", което отразява как американците си представят, че изглежда Бог.

Техните резултати бяха както изненадващи, така и многозначителни. От Микеланджело до Монти Пайтън, изображенията на  Бога почти винаги го показват като стар и белобрад представител на европеидна раса. Но изследователите установиха, че много християни виждат Бог като по-млад, по-женствен и по-малко европеиден, отколкото предполага популярната култура, разказва ЕurekАlert.

Като цяло, лявото лице, показано тук, изобразява окончателната компилация на всички избрани лица, имащи богоподобни черти, докато дясната показва комбинация от най-небогоподобни лица. Кредит: Joshua Jackson et al

По същество проучването установява, че когато попитате хората как изглежда Бог, те избират нещо, което изглежда твърде много на тях.

"Независимите оценки показват, както се предвиждаше, че представата за Божието лице се оформят от егоцентризма", пишат авторите в проучването.

Не е изненада, че хората са повлияни от своите политически убеждения, като консерваторите виждат Бог като по-европеиден, по-силен и по-мъжествен от либералите, които виждат Бог като по-женствен, по-млад и по-любящ.

"Тези отклонения може би произтичат от типа общества, които предпочитат либералите и консерваторите", предполага Джошуа Конрад Джаксън (Joshua Conrad Jackson), водещ автор на изследването.

"Предишни изследвания показват, че консерваторите в сравнение с либералите предпочитат да живеят в по-подредено общество, което най-добре би било регламентирано от един могъщ Бог. От друга страна либералите предпочитат да живеят в толерантно общество, което по-добре би се управлявало от любящ Бог".

Композитни образи, съставени според представата за Бог на либерални участници (вляво) и консервативни участници (вдясно). Кредит: Joshua Jackson et al

Нагласите на хората са свързани и със собствените им демографски характеристики. Младите хора вярваха в един младежки изглеждащ Бог. Хората, които съобщават, че са по-привлекателни физически, вярват в един по-привлекателен физически Бог. И афро-американците вярват в един по-мургав Бог, а не толкова европеиден.

Композитни образи, съставени според представата за Бог на младите участници (вляво) и старите участници (вдясно). Кредит: Joshua Jackson et al

Точно както пише Библията, че Бог е създал човека по свой образ, се оказва, че и ние създаваме своя бог по свой образ. Възприятията на Божието лице обаче не се различават в зависимост от пола, защото и мъжете, и жените виждат Бог като мъж.

"Хората често проектират своите вярвания и характеристики върху другите и нашето изследване показва, че външният вид на Бог не прави изключение - хората вярват в Бог, който не само мисли като тях, но също така и прилича на тях", отбеляза професор Кърт Грей (Kurt Gray), водещ автор на изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !