Как тъмнината и студът уби динозаврите

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 януари 2017 в 09:00 10349 0

Причината за изчезването на динозаврите е рязко застудяване, предизвикано от натрупаната в горните слоеве на атмосферата сярна киселина, твърди екип учени, които са реконструирали детайлно условията на апокалиптичното време на едно от най-масовите измирания на планетата, раказва Science Daily.

Резултатите са публикувани в научното списание Geophysical Research Letters.

Преди 66 милиона години внезапното изчезване на динозаврите разчиства пространството за възхода на бозайниците и в крайна сметка - на човечеството.

Учените от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата (PIK) чрез компютърни симулации показаха, че падането на астероид може да доведе до образуването в горните слоеве на малки капчици сярна киселина. Те блокират слънчевата светлина в продължение на няколко години, което има голямо влияние върху живота на Земята.

Растенията загиват, а смъртта се разпространява по хранителната верига. 

"Продължителното застудяване, причинено от сулфатни аерозоли може да бъде много по-значим фактор за масовото измиране от праховите частици, останали в атмосферата за относително кратък период от време", заяви един от авторите на изследването Джулия Бругер (Julia Brugger).

В тропиците средната годишна температура спада от 27 до 5 градуса по Целзий

"Настава студ, искам да кажа, истински студ", коментира Бругер. Средната глобална годишна температура на приземния въздух спада с най-малко 26 градуса по Целзий. Динозаврите не са приспособени да живеят в толкова студен климат. След удара на астероида средната годишна температура е под точката на замръзване в продължение на около 3 години. Ледените шапки се разширяват. Дори в тропиците средните годишни температури се смъкнаха от 27 градуса до едва 5 градуса. Трябва да минат около 30 години, за да се възстанови климатът, установяват учените.

"Голямото застудяване след удара на астероида, който формира кратера Чиксулуб в Мексико е повратна точка в историята на Земята", коментира Джулия Бругер.

Разместването на океанските пластове - още проблеми

Освен това са нарушени естествените океански течения. Повърхностните води се охлаждат, което ги прави по-плътни и по този начин по-тежки. Тези хладни водни маси потъват в дълбините, а по-топлате вода от дълбоките слоеве на океана се издига до повърхността, носейки хранителни вещества, които вероятно са довели до масови цъфтежи на водораслите, твърдят учените. Буйният цъфтеж на водораслите вероятно произвежда токсични вещества, които засягат крайбрежните видове.

Така или иначе морските екосистеми са сериозно разклатени и това вероятно е допринесло за изчезването на някои широко разпространени морски видове като амонитите.

Фосили на амонити. Източник: Wikimedia Commons

"Това показва колко е важен климатът за всички форми на живот на нашата планета"

Динозаврите, които до тогава са били господарите на Земята, отстъпват на бозайниците и в крайна сметка  - на хората. Изследването на миналото на Земята показва и че усилията да се проучват бъдещите заплахи от астероидите имат повече смисъл от чисто академичен интерес.

"Очарователно е да се види как еволюцията се дължи отчасти на инцидент като падането на астероид, а масовите измирания показват, че животът на Земята е уязвим", коментира съавторът Георг Фьюлнер (Georg Feulner). "Това показва колко е важен климатът за всички форми на живот на нашата планета".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !