Как умните рибки прецакаха червея от "Междузвездни войни"

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 септември 2016 в 12:19 10200 0

Кредит Devan Robicheau/epiccreature.blogspot.bg

Гигантският червей Eunice aphroditois, които често достига 3 метра дължина.

Гигантският червей Eunice aphroditois ловува нощем като разтваря своите антени над дупката си, надявайки се да грабне преминаващата плячка.

Но един вид дребни рибки имат защита срещу това "чудовище", сякаш излязло от "Междузвездни войни", а също така предупреждават други риби за местоположението на червея, съсипвайки шансовете на хищника да хване плячка, разказва Live Science.

Наблюденията на биолозите на това епично надлъгване са описани в списание Scientific Reports.

За първи път изследователи от Университета в Базел са наблюдавали как малки рибки обединяват усилията си срещу терора на един червей, който се ловува като хищника Сарлак от "Междузвездни войни", известен от епизода "Завръщането на джедаите", в чиято уста Джаба Хътянина хвърля враговете си.

Гигантският червей погребва своето 3-метрово тяло в нагънато състояние в пясъчното морско дъно и се стрелка бързо във водата, за да улови минаваща риба, която е усетил с антените си от своята бърлога.

Космическия червей Сарлак от "Междузвездни войни", известен от епизода "Завръщането на джедаите" .

Гигантският червей Eunice aphroditois. Снимка: Devan Robicheau/epiccreature.blogspot.bg

Малките рибки не са равностоен противник на това хищно чудовище, но едни риби, обитаващи Тихи и Индийски океан, Scolopsis affinis, успяват да се защитят срещу червея, съобщават изследователи от Университета в Базел.

Рибките имат координирана защита и оръжие срещу този истински Сарлак.

"Когато стане въпрос за умствен капацитет, рибите в голяма степен се подценяват", заяви изследователят Даниел Хааг-Вакернагел (Daniel Haag-Wackernagel), биолог от Университета в Базел. Изследванията в областта на поведението им в естествените им местообитания продължава да разкрива големи изненади". 

Тази илюстрация показва как червеят е завлякъл в дупката си една нещастна рибка, а оцелелите стрелят с водни струи срещу червея. Източник: University of Basel

Червеят Eunice aphroditois е от типа прешленести червеи със сегментирано тяло. Той напада жертвата си с остри зъби и отрова, която я зашеметява. Макар и страховити, тези червеи не се движат много. Те разчитат на елемента на изненадата, за да уловят плячката си и действат много по-ловко от Сарлак от "Междузвездни войни".

Тялото на червея Eunice aphroditois може да достигне 3 метра. Снимка:  Devan Robicheau/epiccreature.blogspot.bg

Когато риба от вида Scolopsis affinis открие този червей, започва да кръжи точно над входа на дупката на червея и да плюе струи вода в червея. Когато една рибка реагира така, се присъединят и други рибки, поведение, наречено "мобинг". Мобингът означава поведение, когато животни обединят усилията си, за да пропъдят хищник. Среща се често при птиците. Скорците, например, обединяват силите си, за да изгонят и държат на разстояние ястреби или бухали.

Източник: University of Basel

Струите на рибите карат червея да се прибере обратно в дупката си, а също така и маркират мястото като опасно, за да го избягват в бъдеще, пишат изследователите. Въпреки че рибите понякога тълпяха след като червеят е уловил някоя от тях, учените не забелязват да е нападана риба по време на мобинга. Червеите предпочитат да изненадват плячката си и затова вероятно не са толкова опасни за рибите, които участват в тълпата, пишат изследователите.

Проучването се проведе в Лембе, близо до Индонезия. Изследователите се гмурнаха на чернопясъчното дъно 90 пъти, за да наблюдават четири различни червеи и риби, които са населявали територията.

"Това удивително наблюдение показва, че битките с насочване на водни струи към хищник в засада са по-широко разпространени," - пишат изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !