17 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как звучи "песента" на лемурите? (видео)

Лемурите издават голямо разнообразие от звуци

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 юни 2016 в 08:00 73990
Снимка: www.bbc.co.uk

Лемурите са семейство примати от групата на полумаймуните, които се срещат само на остров Мадагаскар. Семейството включва добре известният котешки лемур, кафявите лемури, лемурите вари и бамбуковите лемури.

Представителите на вида имат със средни размери: дължина на тялото (без опашката) от 32 до 56 см. и тегло от 0,7 до 5 кг.

Опашката им е много дълга и рунтава, служи за баланс при движение по клоните и при скокове от дърво на дърво. Задните им крака са по-дълги от предните, но не чак до такава степен, както при тънкотелите лемури, и това не затруднява движението им на четири крака. Козината им е гъста и мека с различна окраска при различните видове.

Лемурите имат добре развито обоняние и бинокулярно зрение. Видовете от това семейство обаче, с изключение на котешкия лемур, нямат светлоотразителна мембрана (тапетум) в ретината на окото.

Те прекарват голяма част от времето си на земята. Търсят храна предимно привечер и сутрин, но са активни през целия ден. Хранят се основно с плодове и листа, понякога и с цветен нектар, а някои видове разнообразяват диетата си с птици, техните яйца и насекоми. Главните естествени врагове на лемурите са виверите Фоса и грабливите птици на острова.

Като цяло Лемуровите са социални животни, които живеят на групи от 5 до 30 индивида. При котешките лемури в групата има строга йерархия, животните рядко напускат своите и битките между различни групи за територия са често явление. При кафявите лемури от друга страна съставът на групата е непостоянен, явно няма определена социална структура и понякога представители на различни видове се хранят заедно.

Лемурите издават голямо разнообразие от звуци. Обикновено общуват с грухтящи или мяукащи звуци, но понякога надават пронизителни викове.

Как точно звучи тяхната "песен"?

Вижте това възхитително видео, публикувано от Science News.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.