Как звучи умираща бактерия (аудио)

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 октомври 2015 в 16:30 3645 0

За да се опитат да разберат как бактериите могат да се движат толкова бързо, учените са синтезирали звука на плуваща бактерия.

Някои бактерии плуват с помощта на малко камшиче-витло, наречено флагелум.

Д-р Ашли Норд (Ashley Nord) и д-р Мат Бейкър (Matt Baker) от Университета в Сидни са синтезирали звука на флагелума на E. coli  като прикрепили микроскопични гранули полистирол към това камшиче, опитвайки се да разберат какво я кара да се върти и да изчислят енергията на бактерията, необходима за движението й.

Дори изображения с най-висока резолюция не са достатъчни, за да се реши загадката на флагелума, затова екипът на  д-р Бейкър се "опитва да изгради изкуствено мотора, за да проучи как действат всички части заедно", разказва ABC Science.

Звукът напомня по-скоро извънземно съобщение или ветровит ден в Антрактида, отколкото класически звук на мотор, който избледнява, когато бактерията умре. Ако можем да направим достатъчно малки микрофони, ще чуем точно това.

Самият аудиозапис е ускорен 8 пъти и е само 26 секунди, защото бактерията, както отбелязват специалистите, не може да умре за толкова кратък период време.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !