Какъв е максималният брой залези, които можете да видите на Земята за едно денонощие?

Ваня Милева Последна промяна на 10 ноември 2021 в 00:01 8547 0

Кадър от филма за часовниците Citizen.

" . . . Но на твоята толкова малка планета стигало ти е само да дръпнеш стола си на няколко крачки. И всеки път, когато ти се е поисквало, ти си гледал вечерната дрезгавина . . .
- Един ден видях слънцето да залязва четиридесет и четири пъти!"

Антоан дьо Сент-Екзюпери, „Малкият принц“ (1943)

Земята е много по-голяма от астероид B-612 на Малкия принц, но може ли някой жител на земята да надмине този рекорд? С други думи, колко залеза може да види един човек лично за едно денонощие? 

Хипотетично, ако започнете от място на Земята, където слънцето залязва, и пътувате на запад със скоростта, която Земята се върти на изток, тогава бихте могли да останете в състояние на постоянен залез. През 2014 г. бивш пилот на НАТО, фотограф и режисьор се опитват да проследят залеза по цялото земно кълбо, през всичките 24 часови зони, като рекламна кампания за часовник. Те не успяват съвсем, но усилията им осигуряват едно красиво видео в преследване на залеза.

Как да следваме залеза на теория

Във всеки момент определен участък от Земята е осветен от слънчева светлина, отбелязва Герд Кортемайер (Gerd Kortemeyer), доцент по физика в Мичиганския държавен университет. Когато планетата се насочва на изток, дадено място преминава в, през и извън тази осветена зона, преживявайки изгрев, ден и след това залез. 

"Това, което трябва да направите, ако искате да следвате изгрева или искате да следвате залеза, е да летите така, че винаги да сте точно на тази граница" между областта на Земята, която е осветена, и областта, която не е", обяснява Кортемайер.

Това означава да останете в една и съща позиция спрямо слънцето, докато Земята се върти под вас, сякаш Земята е бягаща пътека, а слънцето - лампата на тавана. За да направите това, тъй като Земята се върти на изток, ще трябва да летите на запад със същата скорост, с която Земята се върти, пояснява Кортемайер. 

За да направите това на екватора, където планетата е с максималната си обиколка около оста си на въртене, ще трябва да летите с 1609 км/ч според HowStuffWorks. Това е изключително бързо; повечето търговски самолети летят с крейсерска скорост от 740 до 925 км/ч, докато екипът за въздушни демонстрации на ВМС на САЩ лети с максимална скорост от 1126 км/ч  о време на въздушни шоута. Но ако се изместите към полюсите, обиколката около оста на въртене намалява, както и скоростта, с която Земята се върти.

„Колкото по-висока е географската ширина, на която се намирате, толкова по-бавно се движите“, отбелязва Кортемайер. 

Опитът за непрекъснат залез 

През 2014 г. часовниците Citizen наемат рекламната фирма Wieden+Kennedy за популяризиране на своя часовник Eco-Drive Satellite Wave F100 и способността му да се адаптира автоматично към промените в часовата зона в рамките на секунди, както съобщава Fast Company. Фирмата реши да направи това, като прелети през всички часови зони и документира способността на часовника да се настройва. Компанията събира екип, включващ бившия пилот на НАТО Джонатан Никол, британския фотограф Саймън Робъртс и режисьора Тристан Патерсън, за да опитат — и да документират — каскадата на летене през всяка часова зона по залез слънце.

Не са опитвали това на екватора. Вместо това те летят високо в Арктика на 80 градуса ширина, където Земята се върти с около 290 км/ч, според Fast Company. Екипът излита от Исландия, лети на север и изток, за да достигне 80-ия паралел на север и нула градуса дължина (въображаемата линия, минаваща север-юг, обозначаваща главния меридиан), след което се обръща, за да започне пътуването си на запад, преследвайки залеза през Гренландия и Канада, разказва Робъртс пред Live Science.

Първоначалният план е включвал полет над Русия, както и спиране за зареждане с гориво в Сибир, съобщава Патерсън, който прави кратък филм за проекта. Но Русия им отказва разрешение за кацане, разказва Робъртс. Конфликтът между Русия и Украйна току-що е започнал през февруари, което увеличава напрежението между Русия и Запада. Според Робъртс и Патерсън това напрежение прекъсна проекта на екипа да преследва залеза. Без разрешение да зареждат гориво в Русия, те решават да не летят през руското въздушно пространство. Вместо това летят на запад само за осем часа, преминавайки през Гренландия и кацайки в Резолют Бей, Канада, разказва Патерсън. Там, вместо да продължат над Беринговия проток в Русия, те спират.

В крайна сметка това, което пречи на екипа да преследва залеза по целия свят, не бе научно предизвикателство, а политическо.

„Толкова много време и усилия бяха вложени в решаването на наукото или математическото уравнение за това как на практика да се направи това - да останеш на залез в продължение на един ден, а след това пропада заради тази неочаквана политическа ситуация“, коментира пред Live Science Патерсън.

През тези осем часа обаче преследването на залеза е било вълнуващо.

„Имаше някакво общо вълнение от това да бъдеш в това вечно състояние на залез“, разказва Робъртс. "Това усещане за здрач и залез е нещо изключително романтично. Да се ​​опиташ да останеш в това състояние за 24 часа бе прекрасна идея. От гледна точка на концепцията, мисля, че беше доста необикновено нещо, което трябваше да се направи".

Резултатите от този рекламен проект е реклама, включваща снимки на залеза на Робъртс, както и петминутен филм, режисиран от Патерсън.

Други преследващи залеза

Реактивните самолети Concorde, които можеха да достигнат скорост от 2179 км/ч, биха могли да са в крак с въртенето на Земята дори на екватора. Но тези свръхзвукови самолети (защото летят по-бързо от скоростта на звука), спряха да летят през 2003 г. Може и да не са преследвали залеза, но полетите на Concorde от Лондон до международното летище Дълес във Вирджиния позволяват на пътниците да видят два залеза - един като самолетът излита от Лондон и друг след като каца близо до Вашингтон, окръг Колумбия. "Конкорд бе известен с това", разказва Кортемайер.

Астронавтите на Международната космическа станция, която обикаля около Земята веднъж на всеки 90 минути, могат да наблюдават 16 изгрева и 16 залеза на денонощие. 

Самият Сент-Екзюпери е бил летец. Може би е бил запознат с трудностите, пред които са изправени преследващите залеза. Може би не е изненада тогава, че той си представя Малкия принц да преследва залеза, просто като помествя стола си. 

Източник: What's the most sunsets you could see on Earth in one day?, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !