Както бактериите, така и вирусите могат да причинят пневмония, но едното е много по-лошо за сърцето

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 ноември 2018 в 11:54 11905 0

Кредит Unsplash

Пневмонията, причинена от бактериални инфекции, представлява много по-голяма заплаха за сърцето, отколкото пневмонията, причинена от вирусни инфекции, сочи ново проучване, цитирано от Live Science.

Пациентите, участващи в проучването и диагностицирани с бактериална пневмония, имат по-висок риск от инфаркт, инсулт или смърт, в сравнение с пациентите, диагностицирани с вирусна пневмония, установиха изследователите.

Констатациите са представени на научните сесии на годишната среща на Американската сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA). Проучването все още не преминало "peer-review" и не е публикувано в списание.

Както бактериите, така и вирусите могат да причинят пневмония, инфекция, характеризираща се с възпаление във въздушните сакове на белите дробове.

В проучването изследователите разглеждат данните от 2007 до 2014 г. на около 4 800 пациенти в болница в Юта, които са били диагностицирани с пневмония и хоспитализирани. Около 80% от пациентите са диагностицирани с бактериална пневмония. След това изследователите преглеждат данните за тези пациенти в продължение на 90 дни след диагностицирането им, като отбелязват кои пациенти са получили сърдечен удар, инсулт, сърдечна недостатъчност или смърт. (Изследователите са проследили пациентите в продължение на 90 дни, тъй като предишни изследвания са показали, че рискът от тези усложнения се увеличава 90 дни след диагностицирането на пневмонията)

Изследователите установяват, че 34% от пациентите с бактериална пневмония имат сериозно сърдечно усложнение в рамките на този 90-дневен прозорец, в сравнение с 26% от пациентите, диагностицирани с вирусна пневмония.

И така, защо бактериалната версия може да представлява по-голяма заплаха за сърцето?

Тази разлика е най-вероятно защото бактериалната пневмония причинява повече възпаления в артериите - рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания - отколкото вирусната пневмония, пояснява водещият автор д-р Джоузеф Брент Мюхлестейн (Joseph Brent Muhlestein), кардиолог в Intermountain Heart institute в Юта.

Бактериите и вирусите заразяват тялото по различни начини, разказва Мюхлестайн пред Live Science. Вирусите проникват в клетките и причиняват увреждане, докато бактериите остават извън клетките и отделят токсините в кръвта. Този механизъм причинява повече възпаление в кръвта, което може да причини увреждане на обвивките на артериите.

Нещо повече, бактериалните пневмонии често причиняват по-високи температури, по-високи нива на възпаление в кръвта и висок брой бели кръвни клетки, подчертава Мюхлестейн. (Високият брой на белите кръвни клетки показва, че организмът се бори с инфекцията). Но дори и така, симптомите на вирусните и бактериалните пневмонии не са толкова различни - и повечето от лекарите приемат, че инфекцията е бактериална и започват лечение на пациента с антибиотици, добавя авторът.

Все пак Мюхлестейн отбеляза, че е изненадан от констатациите. "Предполагах, че може би вирусните инфекции [като грип]  по-често предизвикват сърдечни усложнения, отколкото за бактериални инфекции - но открихме, че това не е така".

Във всеки случай: "Ако сте болен, трябва да отидете на лекар", съветва той. В действителност проучването установи, че "хората с вирусна пневмония, също могат да получат сърдечни усложнения - просто не толкова много", колкото хората с бактериална пневмония.

Авторът също така препоръчва лекарите да предписват антибиотици на пациенти, които са възрастни и имат здравословни проблеми, дори ако смятат, че инфекцията е вирусна. Това е така, защото тези индивиди имат по-слаба имунна система и могат лесно да развият бактериална инфекция, която може да прогресира до пневмония, отбелязва той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !