Каква е най-високата температура, която може да издържи човешкото тяло?

Зависи от влажността.

Ваня Милева Последна промяна на 02 август 2021 в 00:00 37030 0

Кредит Pixabay

С изменението на климата, причиняващо покачване на температурите по целия свят, екстремните жеги стават все по-голяма заплаха за здравето. Човешкото тяло е издръжливо, но докъде може да се справи само?

И така, каква е най-високата температура, която хората могат да издържат?

Отговорът е ясен: температура на "влажен" термометър от 35 градуса по Целзий, според проучване от 2020 г. в списание Science Advances. Температурата на "влажните" термометри не е същата като температурата на въздуха, която ще ви каже местният синоптик или метеорологично приложение. С "влажен термометър" температурата се измерва с термометър, покрит с напоена с вода кърпа, и отчита както топлината, така и влажността. Последното е важно, тъй като при повече влажност във въздуха потта се изпарява по-трудно от тялото и по-трудно охлажда организма.

Мокро сух хигрометър с влажен термометър

Ако влажността е ниска, но температурата е висока, или обратното, температурата, измерена с влажния термометър, вероятно няма да се доближи до критичната точка на човешкия организъм, обяснява Колин Реймънд (Colin Raymond), постдокторант в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL), който изучава екстремните температури. Но когато и влажността, и температурата са много високи, температурата, измерена с влажния термометър, може да достигне до опасни нива. Например, когато температурата на въздуха е 46,1° C и относителната влажност на въздуха е 30%, температурата, измерена с влажен термометър, е само около 30,5° C. Но когато температурата на въздуха е 38,9° С и относителната влажност е 77%, температурата, измерена с влажен термометър, е около 35° С.

Причината хората да не оцеляват при висока температура и влажност е, че вече не могат да регулират вътрешната си температура.

„Ако температурата, измерена с влажен термометър, се повиши над температурата на човешкото тяло, все още може да се потим, но няма да можем да охладим тялото си до температурата, която му е необходима за физиологична активност“, обяснява Реймънд за Live Science.

В този момент тялото става хипертермично - над 40° C. Това може да доведе до симптоми като ускорен пулс, промяна в психичното състояние, липса на изпотяване, припадък и кома, по данни на основната агенция на правителството на Съединените щати - Националните здравни институти (NIH).

Температурата, измерена с влажен термометър, от 35° C обаче няма да причини незабавна смърт. Вероятно ще са необходими около 3 часа, за да може тази топлина да стане смъртоносна, подчертава Реймънд. Няма начин да се знае със сигурност точното време, но някои проучвания се опитват да я оценят, като потапят хора в резервоари с топла вода и ги изваждат, когато телесната им температура започне да се повишава неконтролируемо.

Също така няма начин да се потвърди, че 35° C е точната температура по влажен термометър, която е смъртоносна.

Реймънд изчислява, че истинската стойност е в диапазона от 34° C до 36,5° C.

Въпреки че никой не може да живее при температура по влажен термометър по-висока от около 35° C, по-ниските температури също могат да бъдат смъртоносни. Упражненията и излагането на пряка слънчева светлина улесняват прегряването. По-възрастните хора, хората с определени здравословни състояния като затлъстяване и хората, които приемат антипсихотици, също не могат да регулират температурата си, така че е по-лесно топлината да ги убие. Ето защо хората понякога умират при топлина, която не достига температура от 35° C.

За щастие климатикът може да спаси хората от опасната топлина - естествено тези, които могат да си го позволят.

Според проучване, публикувано в Science Advances, за цялата история на наблюденията са установени няколко места, където температурата по влажен термометър е достигала 35° C. От края на 80-те и 90-те години на миналия век такива горещи точки са долината на река Инд в Централен и Северен Пакистан и южният бряг на Персийския залив.

"Има места, където вече започват да изпитват такива условия за час или два", отбелязва Реймънд. "А с глобалното затопляне това ще става все по-често".

Местата, които са изложени на риск от такива температури през следващите 30 до 50 години, включват северозападно Мексико, Северна Индия, Югоизточна Азия и Западна Африка, добавя Реймънд.

WT (° C)Град и щатДържава
36.3 Град Рас Ал Хайма ОАЕ
36.2 Якобабад, Синд Пакистан
36 Мека Саудитска Арабия
35.8 Хисар, Харяна Индия
35.6 Янари, Западна Австралия Австралия
35.4 Вилаермоса , Табаско Мексико
35.1 [неназовано място], Хайбер Пахтунхва Пакистан
35 Маракайбо Венецуела
35 Матлапа, Сан Луис Потоси Мексико
35 Чойкс, Синалоа Мексико
34.8 Ла Пас, Южна Калифорния Мексико
34.8 Сото ла Марина, Тамаулипас Мексико
34.7 Медина Саудитска Арабия
34.7 Бандар Абас Иран
34.6 Мандипатнам мандал, Андхра Прадеш Индия
34.5 Сахадевхунта, Баласоре, Одиша Индия
34.4 Бамако Мали
34.4 Чикслуб, Юкатан Мексико
34.1 Рангун Бирма
34 Аджнала, Пенджаб Индия
34 Порт Хедланд, Западна Австралия Австралия
34 Емпалме, Сонора Мексико
34 Тукспан, Веракрус Мексико
34 Департамент Пайсанду Уругвай

За съжаление, заради промените в климата ще е неизбежно споменатите места да се сблъскат с този проблем в обозримо бъдеще, отбелязва Реймънд. "Надявам се да не бъдат добавени още места към този списък“.

Източник: What's the hottest temperature the human body can endure? Tara Santora, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !