Каква е съдбата на оцелелите от Помпей?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 01 март 2019 в 14:05 15600 0

Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest

Когато вулканът Везувий изригва през 79г. сл. н. е., разтопените скали, горещи отломки и отровни газове убиват почти 2 000 души в близките древноримски градове Помпей и Херкулан. Но не всички жители умират. Въпросът е къде са отишли спасилите се бежанци? Live Science търси отговорите в тази публикация.  

Имайки предвид, че говорим за древния свят не са отишли твърде далеч. Повечето са се установили по южното италианско крайбрежие, заселвайки се в общностите на Куме, Неапол, Остия и Пуцоли, според ново изследване, което ще бъде публикувано тази пролет в списанието Analecta Romana. 

Да се определи точно дестинацията на оцелелите е изключително трудно, защото историческите записи са частични и разхвърляни, обяснява Стивън Тък (Steven Tuck), професор по класически езици и литература в Университета Маями в Оксфърд, Охайо. За да определи къде са отишли хората, той определя три критерия, по които преглежда историческите източници, които включват документи, надписи, артефакти и древна инфраструктура. 

Например, Тък съставя база данни с фамилни имена, отличителни за Помпей и Херкулан и след това сравнява дали такива имена се появяват на друго място след 79 сл. Хр. Той търси и дали след изригването на вулкана в околните градове са се появили символи от уникалната култура на двата града, като религиозни поклонения пред Вулканус, богът на огъня, или Венера Помпейска, покровителка на Помпей.

Обществените инфраструктурни проекти, които се появяват по това време, вероятно за да поемат внезапния прилив на бежанци, също носят доказателства за преселението, според Тък. Между 15 000 и 20 000 са били жителите на Помпей и Херкулан и основната част от тях оцеляват след катастрофалното изригване на Везувий. 

Един от оцелелите, мъж на име Корнелиус Фускус (Cornelius Fuscus) по-късно загива по време на военна мисия на мястото, което древните римляни наричали Азия (днешна Румъния).

"Там му е поставена надгробна плоча," ученият разказва. "Казва се, че е от колонията от Помпей, живял е в Неапол и след това се е присъединил към армията."

В друг случай, според исторически документи и други записи, фамилията Сулписиус (Sulpicius) от Помпей, се установява в Куме.

"Извън стените на Помпей, [археолозите] откриват ковчеже, пълно с финансовите им данни. Било е отстрани на пътя, покрито с пепел. Така че явно, някой го е взел, когато е избягал, но след това на миля извън града го е изоставил.", по думите на Тък. 

Документите в ковчежето описват няколко десетилетия парични заеми, дългове и собственост на недвижимо имущество. Изглежда, че членове на семейство Сулписиус са избрали да се заселят в Куме, защото са имали бизнес познанства в района, предполага изследователят. 

По време на проучването си, Тък намира данни за преселването на доста жени и освободени роби. Много от бежанците се женят помежду си, дори след като са се заселили в нови градове. Една такава жена, Ветиа Сабина (Vettia Sabina) е погребана в семеен гроб в Неапол с надгробен надпис "HAVE". Думата have, на диалекта, говорен в Помпей преди и след нашествието на римляните около 80г. пр. н.е., означава "Добре дошъл". Често се вижда на пода пред къщите [в Помпей] като поздравление, описва Тък.  

Приветствен надпис пред вратата на Къщата на Фавъна в Помпей; Кредит: Steven Tuck

Въпреки това, търсенето по специфични фамилни имена не стига далеч. "Моето изследване всъщност драстично подценява броя на римляните, които са се спасили", обяснява Тък, тъй като много от чужденците, мигрантите и робите не са имали записани фамилни имена, което ги прави трудни за проследяване. 

Що се отнася до обществената инфраструктура, Тък открива, че римският император Тит дава пари на градове, където са се заселили бежанци. Тези пари всъщност идват от Помпей и Херкулан - на практика правителството се е подпомогнало с парите на всички без наследници, загинали по време на експлозията. Тогава тези пари са дадени на градовете с преселници, въпреки, че Тит си приписва заслугите за построената обществена инфраструктура. 

"Хората, чиито пари са използвани, дори не са споменати", отбелязва Тък.

Въпреки това, новата инфраструктура вероятно е помогнала на бежанците да се заселят в нови домове. 

"Градовете Помпей и Херкулан ги е нямало вече. Но правителството очевидно строи нови квартали, акведукти и публични сгради в общностите, където оцелелите са се установили.", завършва Тък. 

Надпис в Неапол, в който се описват заслугите на император Тит за построяването на домове за бежнаците. Кредит: Steven Tuck

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !