Какви бактерии живеят върху иконите и дали са опасни

Ваня Милева Последна промяна на 14 април 2020 в 00:38 9931 0

В рамките на своя проект „Пътешествието в човешката микробиома“ една рускиня - студентка във Великобритания - взема и анализира проби от икони от няколко московски църкви.

"Идеята да разбера какво остава на иконата след целувките на вярващите, но остава скрито от очите ни, възникна напълно случайно. Просто мислех, че ще е интересно да се съберат проби от икони от различни църкви, да се отгледат тези микроорганизми и да се визуализират", разказва Дария Фьодорова.

В началото, когато тя и една лаборантка, тръгвайки по църквите, искат разрешение да вземат проби за бактериален анализ, удрят на камък - или получават директно отказ, или разтревожени служителите в храма започват пред тях да дезинфектират иконите. 

"След това решихме просто да влезем в църквата и без да искаме разрешение да вземем проби. Защото ако трябва да целуна това стъкло, имам право да знам какво има върху него. Освен това тези следи са видими с просто око - на една от иконите имаше дори следи от червило", споделя Фьодорова.

Bacillus cereus от иконата на св. Сергий Staphylococcus aureus от иконата Възкресение Христово Micrococcus luteus от иконата на Серафим Саровски

"Обиколихме общо шест църкви на Замоскворечие и взехме проби от десет икони".

Те засяват пробите в няколко хранителни среди и идентифицират микроорганизмите. Повечето от тях са патогенни организми: стафилококи, стрептококи, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli.

Micrococcus luteus е вид грам-положителни неподвижни бактерии - коки. Те колонизират устната кухина, лигавиците, орофаринкса и горните дихателни пътища. За човек с нормално функционираща имунна система обикновено не са опасни, но се считат за замърсител при болни пациенти.

Neisseria sicca - счита се за нормален обитател на назофаринкса, но е известно, че тази бактерия може да причини сепсис, пневмония, възпаление на сърцето, менингит и други заболявания при изтощени пациенти.

Bacillus cereus е вид грам-положителни, образуващи спори почвени бактерии, които причиняват токсични инфекции при хората.

Bacillus subtilis - вид грам-положителни спорообразуващи аеробни бактерии, представители на рода бацили (Bacillus). Може да причини остър гастроентерит. Опасни са за новородени, деца със имунодефицитни състояния, както и пациенти със злокачествени заболявания.

Staphylococcus aureus - група бактерии, които могат да причинят много сериозни инфекции, те са най-патогенният тип стафилококи, причинител на гнойно-възпалителни поражения, инфекции на кожата и меките тъкани.

Pseudomonas aeruginosa е вид грам-отрицателни подвижни пръчковидни бактерии. Обитават водата и почвата, условно патогенна за хората, причинител на нозокомиални инфекции. Лечението на такива инфекции е трудно, поради високата устойчивост на антибиотици.

Escherichia coli - Ешерихия коли, вид грам-отрицателни пръчковидни бактерии, някои щамове са част от нормалната чревна флора на хората и животните. и присъствието на E. coli е признак за фекално замърсяване. Тези бактерии могат обаче да причинят тежки хранителни отравяния и сериозни вреди, ако навлязат в други органи или кухини на човешкото тяло, E. coli може бързо да стане устойчива на антибиотици.

"Дори имахме подозрение за сибирска язва (антракс), но в крайна сметка се оказа, че е подобна на нея пръчица. Не открихме нито сифилис, нито някакви много опасни патогени".

Откритите микроорганизми все пак може да са опасни за здравето, ако имате слаб имунитет.

"А че иконите не са стерилни, е факт. Би било чудесно, ако служителите в храма изтриват иконите със салфетка и дезинфектант. В крайна сметка тук става въпрос за отношението към ближния, а християнството учи на любов към него", коментира Дария Фьодорова.

По време на епидемии иконите се считат за носители на инфекции, а църквите се затварят (България е изключение).

Но носител на инфекции може да бъде и причастието от вино и просфора.

"Когато застанете на опашка от 20 души за причастие, не пиете вино, а слюнката на тези 20 души, изпивайки лъжицата и после целувате ръката, която ви я подава - аз искам да взема проба за анализ и от тези ръце", казва Фьодорова.

От Руската православна църква заявиха, че експериментът е не само неуместен, но и незаконен.

Източник

«Я провела бактериальный анализ московских икон», the-village.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !