Какви са идеите на Хокинг в последната му статия

Последните редакции на статията бяха направени на 4 март

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 март 2018 в 15:44 17590 1

В библиотеката за електронни работни статии arXiv.org на 4 март 2018 г. се появиха последните поправки на статия, написана от Стивън Хокинг, заедно с белгийския физик Томас Ертог (Thomas Hertog).

В статията "Един гладък изход от вечната инфлация?" ("A Smooth Exit from Eternal Inflation?") е представена е възможна експериментална проверка на хипоптезата за мултивселената. Първата версия на текста се появи на 24 юли 2017 г. В същото време се отбелязва, че на 4 март са направени "значителни промени" в статията.

Статията ще бъде публикувана след преглед в някое от водещите издания.

Хипотезата за мултивселената предполага наличието на много светове като във всеки от тях може да има разичен определен набор фундаментални константи и свързаните с тях закони на природата. В тази концепция нашата Вселена е само един от тези светове.

В научните среди и досега се водят спорове за началото и края на Вселената. В рамките на господстващите възгледи се твърди, че тя е родена в резултат на т.нар. Голям взрив. Редица учени смятат, че това събитие може да бъде предшествано от смъртта на "предшественик" на нашата Вселена.

В последната си статия Стивън Хокинг, в сътрудничество с Томас Ертог от университета в Льовен (Белгия), се опитва да отговори на редица научни въпроси. Те създават теоретичен модел на все по-разширяваща се мултивселена, представена като двумерна холограма. Фокусът на изследователите е разнообразието от хипотетични други светове, съществуващи успоредно на нашата Вселена. Учените се опитват да разберат влиянието на мултивселената върху света, в който живеем.

В рамките на проучването Хокинг и Ертог стигат до извода, че другите вселени може да не са толкова разнообразни, колкото се очаква.

Двамата учени предполагат, че "изходът от вечната инфлация не произвежда безкрайна, подобна на фрактал мултивселена, а  крайна и доста гладка".

Още по-важно е, че Хокинг и неговият колега са заявили за потенциалната възможност за откриване на следи от други светове в микровълновото фоново лъчение. Последното се формира скоро след Големия взрив и може да разкаже много за нашето минало.

"Една интересна идея в работата на Хокинг е, че мултивселената е оставила своя отпечатък върху космическия микровълнов фон, проникващ през нашата Вселена, който можем да измерим с детектор инсталиран на космически кораб" - заяви космологът Карлос Франк.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.03 2018 в 18:50

микровълновият фон се е формирал в първите мноооооого секунди (около 400 хиляди години).