Какви са симптомите на новия коронавирус и колко смъртоносен е той?

Ваня Милева Последна промяна на 25 януари 2020 в 00:00 41455 0

Кредит Wikimedia Commons

В края на 2019 г. здравните власти в Китай алармираха света за потенциално нов вирус, причинил пневмония на няколко човека в град Ухан от средата на декември. Оттогава броят на случаите нарастна експлозивно като повече от 830 случая бяха потвърдени към 24 януари. Потвърдено е, че вирусът е нов коронавирус, в същото семейство като SARS или на български ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS).

Какво е коронавирус?

Коронавирусите са често срещани и обикновено причиняват леки респираторни симптоми като кашлица или хрема. Някои са по-опасни. Започналата през 2003 г. епидемия на ТОРС, която зарази повече от 8000 души, причини 774 смъртни случая. MERS, която бе идентифицирана за първи път през 2012 г., е още по-смъртоносна - около 34% от заразените с вируса хора умират.

Какви са симптомите на новия вирус?

Хората, които са диагностицирани с вируса, имат температура и кашлица, а някои - затруднено дишане. Симптомите се проявяват след два дни до две седмици, след заразяването.

Как се диагностицира и лекува?

Здравните власти в Китай са секвенирали генома на вируса и са споделили тази информация, позволявайки на изследователски групи по целия свят да тестват лекарства срещу вируса. Няма специфични антивирусни лечения за инфекцията, така че се лекуват само симптомите на заразените с вируса хора.

Откъде дойде вирусът?

Световната здравна организация заяви пред журналисти тази седмица, че агенцията все още работи за установяване на източника на вируса. Но повечето от първите потвърдени случаи са били при хора,  посетили пазар на храни в Ухан. Пазарът, който е продавал селскостопански и диви животни, оттогава е затворен и дезинфекциран.

Скорошен генетичен анализ предполага, че вирусът прилича на вирусите, заразяващи прилепи и змии. Изследователите смятат, че това може да е резултат от рекомбинацията на отделни вируси в прилепи и на змии. Това би могло да се случи в природата, но може да се случи и на пазара, където животните са били държани в непосредствена близост едно до друго.

На снимката може да видите шиповидните израстъци, простиращи се от протеиновата мембрана и външната мембрана и образуващи короната.Именно по тази характеристика това семейство от 39 вируса получава своето име. 2019-nCoV под микроскоп. Кредит: The Chinese disease prevention authority

Как се разпространи вирусът при хората?

Същият генетичен анализ предполага, че вирусът може да е развил способността да прескача от змии към хора благодарение на мутация в ген. Ако вирусът се намира в секретите или фекалиите на животните, би могло да се аерозолизира и да се вдиша от посетителите на пазара, предполагат някои изследователи.

Къде се е разпространил досега вирусът?

Повечето от потвърдените случаи са били в Ухан, където се знае, че поне 444 души са били диагностицирани с вируса. Но още повече случаи са потвърдени в Китай, включително в Пекин, Шанхай и Гуандун. Общо в Китай има повече от 800 потвърдени случая.

Но вирусът вече се е разпространил и в други страни. Потвърдени са случаи в Тайланд, Япония, Южна Корея, САЩ и наскоро Сингапур и Виетнам. Франция обяви първите си 3 потвърдени случаи. Засега всичките тези заразени хора са пътували в Китай. Под подозрение са още стотици случаи, които се очаква да бъдат диагностицирани както в азиатски страни, така и във Великобритания и Мексико.

Колко заразен е вирусът?

Твърде рано е да се каже доколко лесно се разпространява вирусът. Той се носи във въздуха и знаем, че може да се предава от човек на човек. Китайските власти представиха доказателства за случаи от четвърто поколение в Ухан и инфекции от второ поколение извън града.

Световната здравна организация представи предварителни изчисления за средния брой инфекции, които може да се разпространят от един заразен човек, известен като R0. Той се изчислява на 1,4 до 2,5 души на заразен човек. За сравнение, сезонният грип обикновено има R0 около 1,3.

Колко смъртоносен е вирусът?

Досега 17 смъртни случая са свързани с вируса, което предполага ниска смъртност от около 4 на сто. Смята се, че смъртността при новия коронавирус е някъде в диапазона между сравнително лека инфекция и ТОРС, който има много висок процент на смъртност.

Отново е твърде рано за точна преценка. Съществуват опасения, че вирусът може да мутира и да стане по-опасен.

Може ли да се предпазим от коронавирусите?

Няма ваксина, която да предпазва от това семейство вируси, но в момента се провеждат изпитания. Сега Националният институт по здравеопазване на САЩ работи по ваксина срещу новия вирус, но ще е нужна поне една година, за да може да се прилага масово.

Рискът от инфекция може да бъде намален като се избягват болни хора, както и докосването на очите, носа и устата си. Миенето на ръцете си често със сапун и вода за поне 20 секунди също може да помогне.

Източник:

What are the symptoms of the new coronavirus and how deadly is it?  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !