Какви са следващите стъпки на космическия телескоп "Джеймс Уеб"

Ваня Милева Последна промяна на 08 август 2022 в 07:33 13971 0

Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) е поредната от големите обсерватории на НАСА, следващ линията на космическия телескоп Хъбъл, гама-лъчевата обсерватория Комптън, рентгеновата обсерватория Чандра и космическия телескоп Спицер. JWST съчетава качествата на два от своите предшественици, наблюдавайки в инфрачервена светлина като Спицер, с фина разделителна способност като Хъбъл. Кредит: NASA, SkyWorks Digital, Northrop Grumman, STScI

След като бяха публикувани първите изображения и данни на космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА, възниква въпросът "какво следва"?

Има пълен график от научни програми, които вече са планирани за най-известната обсерватория в света. Това включва разглеждане на всякакви космически явления като планети, звезди, галактики, черни дупки и др. Джеймс Уеб ще направи  революция в нашето разбиране за Вселената - но първо учените се нуждаят от време, за да анализират данните и да се уверят, че разбират какво виждат. Ето четири ключови неща, които трябва да знаете за следващите стъпки на Джеймс Уеб:

Очакват се още изображения. Джеймс Уеб вече е заснел повече изображения от тези, които видяхте на 12 юли, а галактиката Колелото е само един пример. НАСА ще ги пусне през следващите седмици на nasa.gov/webbfirstimages и в каналите на НАСА в социалните медии с таг NASAWebb. Някои от тези изображения дават първи поглед върху впечатляващите възможности на Джеймс Уеб, но не са част от научни програми. НАСА също поддържа тази страница, където можете да намерите пълния асортимент от изображения и данни в пълна разделителна способност.

Галактиката Колелото, рядка пръстеновидна галактика, някога обвита в прах и мистерия. Кредит:  NASA, ESA, CSA, STScI

Съобщения за резултатите също ще излязат, след като бъдат прегледани. Вече някои изследователи публикуват предварителните си открития по данните на Джеймс Уеб. Но преди НАСА да публикува резултатите в новинарски материали, те чакат констатациите да бъдат рецензирани - което означава, че научната общност е дала оценка на резултатите. Науката е съвместен процес на задаване на въпроси, тестване на идеи, обсъждане с колеги. Процесът на партньорска проверка обикновено се случва, когато изследователите представят своите открития в списание или конференция. Може да отнеме известно време, но си струва, за да бъдат премахнати възможно най-много грешки.

Има и други публично достъпни данни, които може да проверите. Всеки може да се потопи дълбоко в това, което Джеймс Уеб видя по време на периода на въвеждане в експлоатация, като например изображения на Юпитер и някои от неговите луни. Разгледайте архива на Барбара А. Микулски (Barbara A. Mikulski) за космически телескопи.

Текущият график за наблюдение на Джеймс Уеб е зададен и наличен. Ако искате да разберете какво гледа космическият телескоп Джеймс Уеб тази седмица, посетете седмичния график на Научния институт за космически телескопи, за да разберете кои космически обекти изследва обсерваторията. Пълният набор от наблюдения на Джеймс Уеб за следващата година, наречен "Цикъл 1" (Cycle 1), е достъпен тук.

Източник: How To Follow the Next Steps of NASA’s Webb Space Telescope, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !