Какви стимули могат да намалят насилието

Ваня Милева Последна промяна на 08 юли 2022 в 00:01 2685 0

нападението срещу Капитолия

Кредит Wikimedia Commons

Много от извършителите на нападението срещу Капитолия са вярвали, че изборите са били откраднати и че са били в моралното си право да накажат конгресмените, които са ги онеправдали. Много от тези хора ще бъдат наказани с глоби за действията си. Не е ясно дали това ще ги спре да го направят отново.

Хората често нараняват другите, защото вярват, че тяхното насилие е морално приемливо и дори задължително. Едно странно психологическо изследване показва, че ако престъпникът се разколебае в представата си, че действа правилно, ще е много по-малко склонен да наранява другите.

Изследването има последици за системата на наказателното правосъдие, демонстрирайки, че паричните санкции или лишаването от свобода може да не са толкова ефективни възпиращи средства, колкото очакват законодателите.

„За по-голямата част от нарушителите не си струва труда да нанасят вреда само от алчност“, отбелязва психологът Таге Рай (Tage Rai), асистент по мениджмънт в Калифорнийския университет и автор на изследването. „Например, както виждаме при изслушванията от 6 януари, много от извършителите на нападението срещу Капитолия са вярвали, че изборите са били откраднати и че са били в моралното си право да накажат конгресмените, които са ги онеправдали. Много от тези хора ще бъдат наказани с глоби за действията си. Не е ясно дали това ще ги спре да го направят отново."

Резултатите от изследването, докладвани в списание Psychological Science, се основават на няколко проучвания, включващи близо 1500 участници в изследването. Когато субектите в експеримента са възмездени финансово за нанасянето на вреди на други хора, това всъщност намалява вероятността да наказват другите.

„Паричните печалби може да са в конфликт с техните лични морални оправдания“, обяснява Рай. „Хората наказват другите, за да изразят собствената си доброта и получаването на компенсация може да накара да изглежда, че са водени от алчност, а не от справедливост. Но също така откривам, че ако вашите връстници ви кажат, че все още сте добър човек, дори и да вземете парите, тогава вече нямате морални угризения да навредите на другите с цел печалба.

Рай добавя, че за да предотвратят престъпни деяния, законодателите трябва да използват и социалния натиск.

„Когато хората са наясно, че са оценени негативно от средата си, може да се окаже, че е по-вероятно да поставят под съмнение претенциите си за морална справедливост“, смята изследователят.

Голяма част от изследванията на Рай се стремят да разберат насилственото поведение и как да го предотвратят. Неговите предишни проучвания, както и книгата, в която е съавтор, Virtuous Violence разкриват, че повечето жестоки престъпници имат свои собствени представи за това кое е правилно и кое грешно в дадена ситуация.

Знаейки, че извършителите на насилие често цитират собствения си морален кодекс като причина, поради която нараняват хората, Рай искаше да тества тази теория допълнително, като плаща на хора да наказват другите в лабораторен експеримент.

В четири различни експеримента в онлайн психологическа игра той установяес, че предоставянето на паричен бонус за наказване на трета страна намалява желанието на участниците да го направят почти наполовина.

„Констатациите предполагат, че хората може да са по-колебливи да причинят вреда, когато могат да спечелят от това, ако очакват осъждане от средата си“, съобщава Рай.

В заключение той казва, че разбирането какво привлича хората към насилието е ключово за предотвратяването му.

„Ако правителствата се опитват да демотивират престъпниците, те също трябва да се стремят да променят моралните наративи, които престъпниците използват, за да оправдаят действията си“, подчертава Рай.

Справка: “Material Benefits Crowd Out Moralistic Punishment” by Tage S. Rai, 29 April 2022, Psychological Science.
DOI: https://doi.org/10.1177/09567976211054786

Източник: Rewarding Violence Might Make Criminals Less Likely To Hurt Others, University of California, San Diego

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !