Какво е известно и какво не за безсимптомните случаи на COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 04 май 2020 в 07:34 15103 0

Кредит: www.wallpaperflare.com

Има много хора, които са заразени, без да знаят това.

Дори хората, които в крайна сметка изпитват често срещаните симптоми на COVID-19, не започват да кашлят веднага от момента, в който се заразява.

Уилям Петри (William Petri), професор по медицина и микробиология в Университета на Вирджиния, специалист по инфекциозни заболявания, преглежда какво е известно и какво не е за безсимптомните случаи на COVID-19.

Колко често хората се заразяват и се борят с вируса, без да знаят това?

Често се среща заразяване без никакви симптоми.

"Моите колеги и аз открихме, че организмът може да се пребори с много инфекции, без човекът да го разбере. Например, когато внимателно проследихме деца за инфекция от паразита Cryptosporidia, един от основните причинители на диарията, почти половината от тези с установени инфекции не показаха никакви симптоми", споделя проф. Петри.

При случаите на грип, изчисленията са, че от 5 до 25 процента от инфекциите протичат без симптоми.

"В по-голямата си част симптомите всъщност са страничен ефект от борбата на организма с инфекцията. Нужно е известно време на имунната система да организира тази защита, така че някои случаи е по-подходящо да се смятат за предсимптомни, а не за безсимптомни", обяснява проф. Петри.

Как някой може да разпространи коронавирус, ако не кашля и киха?

Всички се опасяват от капчиците, които се разпръскват от кашлица или кихане на пациент с коронавирус. Те са основната причина здравните власти предложиха всички да носят маски.

Но вирусът може да се разпространява и чрез нормалните издишвания и вдишвания, с които могат да разнасят мънички капчици, съдържащи вируса. Само с дишане вирусът може да разпространи на няколко метра.

Разпространението може да стане и от замърсени с коронавирус повърхности чрез докосване на заразен човек - като дръжки, парапети, бутони на асансьори, колички и кошници в супермаркетите.

Колко заразен може да бъде човек без симптоми?

Ако сте имали контакт с човек с COVID-19, трябва да бъдете под карантина за целия 14-дневен инкубационен период. Дори и да се чувствате добре, все пак може да разпространите коронавируса сред други хора.

Наскоро бе установено, че вирусът присъства във високи нива в дихателните секрети през "предсимптомния" период, който може да продължи дни и често повече от седмица преди треската и кашлицата, характерни за COVID-19.

Тази способност на вируса да се предава от хора без симптоми е основната причина за пандемията.

При безсимптомна инфекция може ли някой все пак да има антитела срещу SARS-CoV-2 в кръвта си?

Повечето хора изработват антитела след възстановяване от COVID-19, вероятно дори и такива без симптоми. От това, което учените знаят за други коронавируси, е разумно да се предположи, че тези антитела ще представляват някаква за защита срещу повторна инфекция.

Но засега нищо не се знае със сигурност.

Неотдавнашни серологични изследвания в Ню Йорк, които проверяват кръвта на хората за антитела срещу SARS-CoV-2, показват, че най-много един от петима жители може да е бил инфектиран по-рано с COVID-19. Имунната им система се е преборила с коронавируса, независимо дали са знаели, че са заразени или не - а мнозина очевидно не са и подозирали.

Колко често се среща безсимптомната инфекция в COVID-19?

Никой не знае със сигурност и за момента няма общовалидни доказателства, а данните варират в широки граниоци.

Например в старчески дом в щата Вашингтон с общо установени към 18 март 167 потвърдени случая на Covid-19 на обитатели на дома, персонал и посетители на дома. Само 7 обитатели на дома не са документирани със симптоми, а трима души, които са тествали положително, никога не са се разболяли от COVID-19.

Когато лекарите тестват 397 души, пребиваващи в приют за бездомни в Бостън, 36% се оказват с положителни проби за COVID-19 - и никой от тях не се е оплакал от някакви симптоми.

В случая на японски граждани, евакуирани от Ухан, Китай и тествани за COVID-19, 30% от заразените са били безсимптомни.

Италианско проучване, още не преминало партньорска проверка, установи, че 43% от хората, които с положителен тест за COVID-19 , не показват симптоми.

За съжаление, изследователите не откриват какво предопределя колко потенциално от заразените ще са със и без симптоми.

Тестовете за антитела в различни части на САЩ добавят още доказателства, че голяма част - вероятно някъде от около 10 до 40 процента - от заразените може да не проявят симптоми.

Безсимптомните инфекции на SARS-CoV-2 изглежда са чести, а това ще продължи да усложнява усилията за контрол над пандемията.

***

Авторът Уилям Петри е професор по медицина в Университет на Вирджиния.

Тази статия е публикувана за първи път в The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !