Какво е секссомния и синдром на експлодиращата глава?

Специалисти ще обсъждат необичайни психологически разстройства и нетрадиционни методи за тяхното лечение на достъпен за всеки език

НАУКА OFFNEWS Последна промяна на 14 август 2018 в 15:00 6753 0

Хората често се държат по странни и понякога невероятни начини. Класификацията на психологическите разстройства включва състояния като „синдрома на експлодиращата глава“ и вярването, че човек може да се превърне в животно.

Все още има много въпроси, свързани с мозъка и психиката, на които нямаме отговор. Сферата се променя ежедневно, като заклеймявани преди лечения като тези с халюциногени, днес намират нови приложения.

Трима международни лектори идват в София, за да ни преведат през тайните на човешката психика в следващите седмици по покана на организацията за популярна наука Ratio.

На 21 август на събитието „Weird Psychological Disorders“ в Kino Cabana американският специалист по абнормална психология д-р Брайън Шарплес ще говори за необичайните и екстремни начини, по които хората се държат понякога.

Гостите на събитието ще научат кои от тези поведения са психологически разстройства, както и повече подробности за най-интересните от тях - например синдром на експлодиращата глава, клинична ликантропия и секссомния.

Темата ще намери своето своеобразно продължение на „Freud in 2018. Really?“ в клуб “Грамофон” на 23 август.

Тогава на фокус ще е психодинамичната терапия, която се използва за лечение на депресия и тревожност – от Фройд чак до днес. След като обори някои митове за Фройд, д-р Шарплес ще сподели с публиката как този тип терапия се променя днес и как нараства нейното значение за психичното здраве.

Д-р Брайън Шарплес е доцент в Американската школа по професионална психология (ASPP) в университета Аргоси, Северна Вирджиния. Той има широки интереси в сферата на абнормалната психология и психотерапията. Публикувал е две книги и над 40 статии за популярни и по-малко известни разстройства, професионални проблеми и история и философия на клиничната психология. В момента работи по книга за психодинамичната терапия.

За стреса и тревожните разстройства ще говорят и д-р Грег Дън и д-р Крис Морган на 3 септември в клуб “Терминал 1”. Събитието Uprooting Stress With Psychedelics ще разгледа възникването на тези сложни заболявания и предаването им през поколенията в семейството. В опит да лекуват тези широко разпространени състояния, учените изследват нови подходи – като психеделичните лекарства, LSD, MDMA, DMT и други. Възможно ли е в тях да се крие решението, което ще спаси обществото от стресовите разстройства - Грег Дън и Крис Морган ще се опитат да отговорят.

Грег Дън притежава докторска степен по неврология от университета в Пенсилвания. Сега той е артист на пълен работен ден, съсредоточен върху мозъка и ума, и работи в близост до Филаделфия, САЩ.

Крис Морган има докторска степен по фармакология от Университета на Пенсилвания, където пише своята дисертация за епигенетичните ефекти на стреса върху потомството. Понастоящем той продължава работата си в лабораторията на д-р Трейси Бейл от Университета в Мериленд, САЩ, където се опитва да определи молекулярните промени, настъпили в спермата в резултат на стрес.

Събитията ще се проведат на английски език, а входът е свободен. Повече можете да научите в сайта на организаторите Ratio - http://ratio.bg/events/

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !