Какво лежи под Антарктида? Царство на каньони, потоци и езера и на живот (видео)

Катя Димитрова Последна промяна на 01 август 2016 в 11:00 12740 0

Кредит The Footloose Nomad

Малко са местата по света, за които все още може да се каже, че са неизследвани. Едно от тях е непознатата земя под ледовете на Антарктида. Какво се крие там? Според учените – царство на каньони, водни пътища и езера, които едва сега се картографират подробно, разказва Тhe Сonversation.

Съществуват повече от 400 известни езера в тази сурова среда, като нови и нови се откриват с напредването на технологиите. Тази вода под леда е границата между ледената покривка и скалистото дъно, като по този начин тя контролира поведението на самия лед.

Въпросът е как при такъв голям обем на леда е възможно да съществува толкова вода, без тя да се замрази?Отговорът е: налягане. Когато е под голямата тежест на толкова много лед, живителната течност остава в течно състояние при температури значително под нормалната точка на замръзване. Нещо повече, големият лед всъщност изолира езерата и ги предпазва от ниските температури на въздуха по-горе.

Течната вода се обазува от топлината от вътрешността на Земята и от триенето, генерирано като ледени потоци върху здравата основа, която може да се стопи в долната част на ледената покривка. Тя е тази вода, която се влива в дълбоките субглациални езерни басейни и в крайна сметка - в океана.

Обиколката около този субглациален пейзаж ни отвежда първо до най-голямото езеро под леда - Восток. Разпросряно на 12500 квадратни километра, със средна дълбочина от 430 метра, езерото Восток е шестото по големина в света езеро по обем, но тъй като се намира под 3,5 километра от лед, не е лесно да се посети.

Мрежата от езера под ледовете на Антарктида. Снимка: Zina Deretsky/US NSF/Wikimedia Commons

Използването на радари и сеизмични техники, позволява на учените да картографират езерото и малко по малко да проучват неговия произход. Те са открили, че Восток е на възраст около 15 милиона години. Езерото има циркулационни модели, задвижвани от замразяване и размразяване на леда над тях, и дори има малки лунни приливи и отливи.

Обектът е открит преди десетилетия, но за първи път е наблюдаван едва през тази година край Източна Антарктида.

Не можем да го видим, но то съществува: езерото Восток в Източна Антарктида. Снимка: NASA

Този район е дом на огромна система каньони. Тя е дълбока колкото Големия каньон, но 100 км по-дълга.

Досега нашата обиколка е фокусирана върху централните райони на Антарктида, където ледът и водата са относително стабилни. Близо до брега обаче откриваме бързотечни ледени потоци. Много от тях имат субглациални езера в техните водосбори.

С десетки до стотици километри дължина, тези езера са краткотрайни - растат и се източват в продължение на само няколко години. Доказателство за това идва от сателитни измервания на височината на ледената покривка. Досега са открити най-малко 130 такива активни езера.

Карта на субглациалните езера. Снимка: NSIDC

Един пример за това е езерото Уиланс в Западна Антарктика. То е по-малко, в сравнение с Восток, но това в никакъв случай не го прави незначително. През януари 2013 г. изследователска експедиция от САЩ извлича на чисти проби от него и установява, че водите му съдържат микробен живот.

Какъв живот процъфтява в тази сурова среда, без слънчева светлина за фотосинтеза? Тук микробите зависят от окисляването на метан и амоняк, получени от седименти, които са на стотици хиляди години. Това важно откритие на живота в тази негостопремна среда може да осигури на учените информация за развитието на морските жизнени цикли.

Първи изглед на дъното на антарктическото субглациално езеро Уиланс. Снимка: NASA

Водата под леда създава мистериозен и завладяващ субглациален свят. Тя е важна, защото „смазва“ леглото на ледената покривка и контролира колко бързо може да тече ледът. Когато има утайка под леда, течната вода може да направи повърхността нестабилна, докато в други области с високо налягане позволява на леда да плува на „възглавница“ от вода в течно състояние. И в двата случая това намалява триенето в основата, което позволява на леда да се движи по-бързо.

Учените се опитват да предскажат как ледената покривка ще реагира на затопляне на климата. За да направят това, от съществено значение е да формулират ролята на водата в антарктическия лед. Ето защо тези очарователни езера и каньони са не само интригуващи, но със съществена роля за бъдещето на ледения континент.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !