Какво може да ни каже НАСА за Европа на извънредната пресконференция (стрийм, видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 септември 2016 в 11:47 13461 0

Кредит Flickr/ NASA Goddard Space Flight Center

НАСА се подготвя днес, 26 септември, на извънредна пресконференция да разкрие "изненадващи доказателства" за активност, която може да е свързана с наличието на океан под ледената повърхност на Европа, една от луните на Юпитер.

Европа е един от многобройните спътници на Юпитер и освен това е считана за един от най-добрите кандидати в нашата Слънчева система със среда, в която може да се е развил извънземен живот, така че това е доста вълнуващо съобщение.

Това може да ви разочарова, но едва ли извънземните ще са във фокуса на пресконференцията.

Въпреки че подробностите за изненадаващата конференция остават неизвестни, НАСА заяви, че те ще включват нови констатации на базата на информация от снимки на Европа, направени от космическия телескоп Хъбъл.

Това е доста вълнуващо, защото учените отдавна подозират, че на Европа има огромен, солен океан под нейната кора, но без да изпрати апарат там, това не може да се потвърди със сигурност.

Но защо са учени толкова убедени, че има течен океан под замръзналата повърхност на Европа, която е на 800 милиона километра от Слънцето?

Преди всичко това е необичайната гладкост на повърхността на Европа. Обикновено течност, която е далеч от Слънцето ще бъде в замразено състояние, но учените смятат, че Юпитер има такава силна приливна сила спрямо Европа, че тя създава достатъчно енергия, за да се запази водата течна.

Съществуват също така знаци, че тази приливна енергия предизвиква геоложка активност, подобна на тектониката на плочите на Земята, което би могло да доведе до животообразуващи хидротермални извори. Тук, на Европа, е и първото доказателство за тектоника на плочите извън Земята.

Всъщност наблюденията на телескопа показват, че Европа може би побира два до три пъти повече вода в течно състояние, отколкото на Земята, което е доста впечатляващо.

Източник: NASA

Космическият телескоп Хъбъл наблюдава отблизо тази юпитерова луна още от 2012 г., когато за първи път са регистрирани гейзери от водна пара, изригващи от областта на южния полюс на Европа. Гейзерите достигаха височина близо 200 км в космоса. През 2013 г. Хъбъл регистрира още по-високи гейзери  - 1200 км, а водещи учени изказаха мнение, че събирането на проби от спътника би могло да бъде по-лесно, отколкото първоначално се мислеше. 

Учените смятаха досега, че всяка експедиция до Европа ще изисква сложно оборудване за пробиване на ледената кора, за да се достигне океана, където би могло да се крият живи организми. Но наличието на гейзери пара предлага възможността водните проби да бъдат събрани чрез прелитане и дори да се наблюдават отдалеч.

По-рано тази година учените на НАСА установиха , че дори и по-студен, химическият баланс на подземния океан на Европа - ако той съществува - е забележително подобен на океаните тук, на Земята, което предполага, че има достатъчно водород и кислород, за да съществува живот в тях.

"Циклите на кислорода и водорода в океана на Европа ще бъдат основен двигател за океанската химия на Европа и евентуалния живот там, точно както е на Земята." - заяви Стив Ванс (Steve Vance) от Jet Propulsion Laboratory на НАСА пред Science Alert.

Пресконференцията може да наблюдавате тук днес от 21:00 ч. българско време:

Участници в телеконференцията ще бъдат:

  • Пол Херц (Paul Hertz), ръководител на екипа астрофизици в централата на НАСА във Вашингтон
  • Уилям Спарк (William Sparks), астроном от Института за космическия телескоп в Балтимор
  • Бритни Шмидт (Britney Schmidt), асистент-професор в Института за Земята и атмосферни науки към Технологичния институт на Джорджия в Атланта
  • Дженифър Уайзман (Jennifer Wiseman), старши учен по проекта "Хъбъл" в Центъра за космически полети Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд

Шмид е била част от екипа изследователи, който преглежда снимките на Европа, направени от орбиталния апарат Галилео на НАСА преди повече от десет години. През 2011 г. те показаха куполообразни особености в релефа и неравни петна от лед - свидетелство, че водни басейни, с големина на "Големите езера" в Северна Америка, от течна вода са уловени относително близо до повърхността.

Изследователите предполагат, че езерата са създадени от взаимодействия, включващи повърхностния лед, дълбокия океан от топла солена вода и скалистата мантия още по-дълбоко. 

Шмид смята, че тази активност може да осигури енергия и химикали, необходими за поддържане на живота. "Аз твърдя, че Европа е много много по-подобна на Земята от други места, които смятаме за такива", заяви тя по време на разговор в Института SETI през 2012.

Но почти е сигурно, че днес няма да видим "Живот на Европа", въпреки някои очаквания в медиите. Много по-вероятно е изображенията от Хъбъл да засилят свидетелствата за повърхностни води.

Може да има дори доказателство за геоложки промени, настъпили след наблюденията на космическия апарат Галилео - промени, които се отразяват в промените във водата под леда. Останете на линия.

И още нещо важно: НАСА планира да похарчи около 100 милиона долара, за да постави началото на мисия, която да изпрати сонда покрай Европа през 2020 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !