Какво може да видим на 11 май на Софийския фестивал на науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 май 2019 в 00:00 2017 0

Софийският фестивал на науката е в разгара си, вече видяхме немалко, но предстоят още много вълнуващи събития през оставащите два дена. 

Съботата се очертава леко кулинарна - журналистът на НаукаOFFNews и прославен "фейлабър" Ивайла Сопотенска, която ще ви изненада приятно със сладолед от ... грах, но който, колкото и да не ви се вярва, е вкусен. По-късно ще може да опитате и "Гурме наука"с експериментални ястия на учените. Накрая ви чака "Химична вечеря".

Между толкова лакомства, ще може да се запознаете и с други научни изкушения - неща, които ще ви бъдат поднесени забавно и интересно - за  ракетите, динозаврите, пътешествията, трепетите на нашата планета и мечтата за космоса.  

Препоръчваме ви и една тема, актуална напоследък, поднесена от млади хора, които ще изяснят принципите на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Ето всичко, какво може да видите на 11 май, събота

*10:00 Супергероите

Искало ли ви се е да притежавате някое от свръх уменията на супергероите в комиксите и филмите? Ако да, заповядайте на научното шоу на британските учени проф. Марк Лорч и Фил Бел-Янг.

*10:30 Лаборатория Принцесата и граховият сладолед

Инж. Ивайла Сопотенска от Университета по хранителни технологии прави нов прочит на приказката за принцесата и граховото зърно, в която принцесата е учен, а граховото зърно – сладолед.

Ивайла Сопотенска

*11:30 На заем от прилепите

*Учени от Националния природонаучен музей при БАН за връзката между прилепните популации и оцеляването на тропическите гори и за това как дишат реките.

*11:30 Панаир на науката (прожекция)

Документалният филм “Панаир на науката” на National Geographic проследява историята на ученици, справящи се с премеждия по пътя към науката, която може да промени живота им, но и света.

*12:00 Светлина

Научете как и защо спектроскопията (метод за изследване на светлината) е най-мощният съвременен научен подход за дистанционно и безконтактно изучаване на обекти.

*12:00 Ракети

Какво е ракета? Кои са видовете ракетно гориво и как се използват? Насладете се на ракетни демонстрации и любопитни експерименти на открито.

*13:00 Възход и падение на динозаврите

Един от водещите палеонтолози в света – д-р Стийв Брусате проследява развитието на динозаврите през различните периоди.

Кредит:  Darla Zelenitsky

*13:30 Как да си построиш Менделеевата таблица?

Свойствата на химичните елементи са следствие от физиката на изграждащите ги частици. Физикът Виктор Данчев отговаря на въпроса дали това значи, че основите на физиката стоят зад химията.

*13:30 Успешните истории на Фонд “Научни изследвания”

Учени представят успешни проекти, реализирани с финансовата подкрепа на Фонд “Научни изследвания” към МОН.

*14:00 Фрам – митичният полярен кораб (премиера на книга)

Книгата “Аз, Фрам” проследява историята на кораба, считан за най-здравия полярен плавателен съд, построен някога. Заповядайте на премиерата на българското издание с автора Хавиер Качо.

Кредит:  Miguel Angel Morillo

*14:30 Учените сигурно са полудели

Зад немалко върховни научни постижения се крият куриозни моменти. Нанотехнологът д-р Божидар Стефанов ще сподели истории, които ще ви накарат да се запитате какво не им е наред на учените.

*15:00 Спасяването на египетския лешояд

Научете как науката може да помогне за спасяването на египетския лешояд. Известната още като “птица на фараоните” е един от най-бързо изчезващите видове на планетата и се среща в България.

*15:30 Музикален АЛГОритъм

*Д-р Крис Наш от Университета на Западна Англия в Бристол за музиката като комбинация от правила и импровизации, композиране и програмиране и как тя може да бъде открита на необичайни места.

*15:30 Гурме наука

Демонстрационна кулинария на живо, при която гостите, отговорили правилно на зададените въпроси, ще имат възможност да опитат от експерименталните ястия на учените.

*16:00 Животът преди и след Земята

Къде, кога и как е възникнал животът? Физикохимичните изследвания на проф. Николай Денков от СУ “Св. Климент Охридски” търсят границата между живото и неживото в природата.

Кредит: Prof. Nikolay Denkov

*16:30 Аз съм дете и имам права

Интерактивно и достъпно, младежите от Клуб по правата на децата от НПМГ “Св. Климент Охридски” в гр. Монтана разказват за историята и принципите на Конвенцията на ООН за правата на детето.

*17:00 Науката на материалите и силата на изображенията

*Проф. Ричард Джонстън, преподавател по материалознание и инженерство в Университета Суонзи, представя всеобхватността и възможностите на науката на материалите.

*17:30 Странни земетресения

Сеизмологът проф. Бойко Рангелов от МГУ “Св. Иван Рилски” изследва т.нар. странни земетресения и с примери ни провокира да се замислим колко странни са те и техните източници.

Кредит: Reka Matyas

*18:00 Живата Темза (прожекция)

*Документалният филм “Живата Темза” показва непознатата история на криволичещата през Лондон река. На прожекцията ще гостува и продуцентът и режисьор на филма Дороти Лийпър.

*18:30 Затъмнението, което промени Вселената. Относително

*Проф. дфн. Илиан Илиев от БАН разказва за слънчевото затъмнение, при което, преди 100 години, за пръв път е получено наблюдателно потвърждение на Общата теория на относителността на Айнщайн.

*19:00 Предубеденият изкуствен интелект

Съществуват ли стереотипи в системата за изкуствен интелект? Алекс Фефега изследва непредубедеността на алгоритмите по отношение на раса и пол и технологичните интерфейси на бъдещето.

*19:30 Маймуни превземат Земята

Химикът Златина Димитрова и ветеринарят д-р Тома Щилиянов ще бъдат ваши гидове в света на науката във филмите и ще разкажат (със спойлери) къде тази наука е вярна и приложима.

Кредит: Toma Shtilianov

*20:00 Пак ще се срещнем след 10 години… на Луната

При един оптимистичен сценарий след 10 години астронавти ще живеят и изпълняват научни експерименти на борда на лунната орбитална платформа “Гейтуей” на НАСА и в Лунното градче.

*20:30 Химична вечеря

През 2019 г. най-отчетливият химичен символ – Периодичната система, навършва 150 години и по този повод ви каним на зрелищно химично празненство. 18+

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !