Какво може да видим на 12 май на Софийския фестивал на науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 май 2019 в 21:01 5416 0

Софийският фестивал на науката, най-мащабното събитие за наука в България за тази година, е към своя край.

Остава само един ден - неделя, 12 май - последен ден, но подобаващо наситен със събития. В зоната "Направи си сам" децата и по-големите ще учат и майсторят -  състезателна кола, 3D светеща картичка,  ще поиграят с LEGO, ще има и математика, но разбира се -  забавна. И още много  експерименти и забавления.

Учените от Националния природонаучен музей при БАН ще ви запознаят с Изгубеният свят на българските динозаври, как се е развил езикът и способността ни да комуникираме, отново ще надникнем в свръхмасивните черни дупки, ще научим неподозирани факти от света на охлювите, за Питагор и музикалната стълбица и какво ли още не.

По кои въпроси има консенсус в науката? Това пък ще научите от Рикардо Импавидо, студент по физика в Падуа, Италия. 

Не пропускайте този разказ за сложния и лъкатушещ се път на борбата на човечеството със заразните болести, представен от доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), и д-р Савина Стоицова, епидемиолог в НЦЗПБ и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab.

Но кулминацията е Лабораторията за слава FameLab - турнирът на младите рицари на науката, които само за 3 минути ще трябва да ви сразят с красноречие, харизма, яснота и разбираемост и с най-важното оръжие на всеки учен - научната достоверност.

Кой ще спечели тази година? Ще видим, но всеки, който се е докоснал до този фестивал, е спечелил.  

Какво представя последният ден на фестивала, 12 май:

* 11:00 - Версии на реалността

В бъдеще виртуалната реалност ще влияе все повече на начина, по който живеем и работим. Запознайте се с основните концепции, технологии и тенденции в тази област.

* 11:30 - В светлинната мъгла

Свръхинтензивното осветяване на големи градски площи променя естествената среда. Доц. д-р Димитър Колев от БАН проследява последствията от този процес и начините за ограничаването му.

* 12:00 - Изгубеният свят на българските динозаври

В ново находище на динозаври в Западното Средногорие са открити фосили. Потопете се в изгубения свят на българските динозаври с учените от Националния природонаучен музей при БАН.

Кредит: Latinka Hristova

* 12:30 - Дешифриране на криптографията

Програмистът предприемач и създател на SoftUni Светлин Наков очертава измеренията на съвременната криптография и защитата на информация.

* 13:00 - Океанът – 500 години по-късно

Емма Уертас от Испанската държавна агенция за научни изследвания отправя поглед към океаните и очертава спешните мерки, които трябва да бъдат предприети за опазването им.

* 13:30 - Еволюция на езика

Ветеринарят и молекулярен биолог д-р Петър Ефтимов представя еволюционното развитие на езика и способността ни да комуникираме. И не само нашата.

* 14:00 - Зелена генетика

Растения, които се срещат единствено в България от цяла Европа, са сред най-уязвимите звена в природната ни екосистема. Научете за ролята на генетиката в опазването на природното богатство.

* 14:00 в двора на София Тех Парк - Изстрелване на ракета

Вижте как водни ракети се понасят към небето с над 120 км/ч. Научите защо ракетите летят без крила и как работят ракетните двигатели.

* 14:30 - Науката, за която сме сигурни

Рикардо Импавидо, студент по физика в Падуа, Италия, разкрива най-интригуващите според него научни концепции във физиката, математиката и мета-науката, в които съществува съгласие. 

* 15:00 - Мечтай смело: Изграждането на света (прожекция)

* Документалният филм “Мечтай смело: Изграждането на света” ще ви отведе на вълнуващо пътешествие в света на човешката изобретателност и инженерната мисъл, постигнала привидно непостижимото.

* 15:30 - Пещера без край

Пещернякът от Националния природонаучен музей при БАН Виолета Желязкова споделя за препятствията при навлизането в непокътнати екосистеми и какво е усещането да работиш 500 метра под земята.

* 16:00 - Черните дупки

От микро-  до свръхмасивните черни дупки в центъра на Галактиката, унгарският астрофизик Агнеш Киш-Тот отправя поглед към местата във Вселената, които не изпускат и не отразяват лъчение. 

* 16:30 - Провадия-Солницата

Зам.-председателят на БАН чл.-кор. проф. Васил Николов (НАИМ-БАН) представя един от символите на първата европейска цивилизация – Провадия-Солницата и проучването на комплекса.

Кредит: Archaeological team of Provadia-Solnitsata

* 17:00 - За ваксините и хората

Разказ за сложния и лъкатушещ се път на борбата на човечеството със заразните и ваксинопредотвратимите болести.

* 17:30 - Музикалната стълбица и Питагор

Научете какъв метод е ползвал Питагор за определяне на тоновете в музикалната стълбица.

* 18:00 - Какво следва?

Болестите няма да спрат. За щастие, науката и учените също. Четирима вдъхновяващи учени ще представят очаквания в близко бъдеще значим медицински напредък в 4-ри ключови терапевтични области.

Кредит: Krzysztof Niewolny

* 18:30 - Невероятните мекотели

Неподозирани факти от света на охлювите с доц. Ивайло Дедов, биолог от Института по биоразообразие и екосистемни изследвания - БАН.

* 19:30 - Лаборатория за слава FameLab 2019 – национален финал

Заповядайте на националния финал на конкурса за комуникация на науката FameLab ‘19. Финалистите обещават да ви изненадат с неочаквани научни факти в своите 3-минутни представяния на сцената.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !