Какво не трябва да правите, когато мислите, че сте заразен с коронавирус

Ваня Милева Последна промяна на 25 февруари 2020 в 12:12 12076 0

Напоследък масово се споделя едно оплакване на гражданин, завърнал се от Италия, който обикаля различни здравни заведения в опит да му обърнат внимание и да бъде тестван за коронавирус, за което казва, че са му поискали 200 лв. Човекът е без симптоми.

Накратко това е случаят, който предизвика много възмутени постове в социалните мрежи.

Ето какво обяснение дава доц. д-р Костадин Ангелов, изпълнителният директор на Александровска болница в пост във Facebook:

1. Изследването за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус НЕ се прави по желание, защото имаме някакви съмнения или ни е страх;

2. Изследването на пациенти за коронавирус се назначава задължително и само от лекар при наличие на определени критерии и само тогава е БЕЗПЛАТНО;

3. Изследване на пациенти, самоназначили си изследването, НЕ се правят по гореописания ред, защото в света вече има недостиг на тестове за верификация на евентуална инфекция с COVID-19, а ненужното им изразходване би затруднило ефективната борба с евентуално разпространение на болестта на територията на РБългария;

4. Изследването на безсимптомни пациенти (без оплаквания) ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса, т.е. ще даде фалшиво отрицателен резултат, затова не си самоназначавайте изследвания, защото допускате, че може да сте заразени.(вж. т.2)

5. Цялата необходима информация за заболяването е налична на страницата на Министерство на здравеопазването;

6. България е предприела всички необходими мерки за контрол на разпространението на инфекцията;

7. Заразяването с коронавирус не означава задължителна смърт. В света има излекувани хора;

8. В света има много по-опасни инфекции от тази, които светът преживя (напр. Ебола вирусът);

9. Стриктно спазвайте указанията на здравните власти и не влагайте емоция или творчество в поведението си, а само ДИСЦИПЛИНА;

10. Световната здравна организация (World Health Organization (WHO)) посочва няколко начина за намаляване на риска от заболяване с коронавирус (COVID-19).

Накратко, ако имате съмнение, че сте заразен, обикалянето на болници и спешна помощ е неадекватно поведение, което ще зарази потенциално други хора и не е "спешен случай", то само ще отклони лекарите от истински животозастрашаващи случаи. Ако нямате симптоми, няма как тестът да даде верен резултат. 80% от случаите на новия коронавирус протичат в лека форма и паниката е излишна.

Това, което препоръчва доц. д-р Костадин Ангелов за превенция на заболяването е:

  1. Миене често на ръцете
  2. Избягване докосването на вашата уста/нос
  3. Избягване на хора със симптоми на грип
  4. Търсене на ранна медицинска помощ при развитие на симптоми
  5. Избягване консумация на сурово/живо месо
  6. Информирайте вашия лекар за вашите пътувания

И в заключение докторът заявява, че "вероятността коронавирус COVID-19 да дойде в България е голяма, но няма място за паника. По-смъртоносен от него е сезонният грип".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !