Какво се крие зад историята на детето, което "умря от марихуана"

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 ноември 2017 в 00:00 9621 3

Кредит Pinterest

Лекарите на 11-месечно момче, което загина в САЩ от спиране на сърдечната дейност, призоваха да не се обръща особено внимание на заглавията по медиите, че това е "първата в света смърт от марихуана", а внимателно да се прочете статията им, в която се подчертава, че връзката между употребата на марихуана и смъртта на детето не е доказана. Но все пак е добре тревата да се държи далеч от децата за всеки случай.

Миналата седмица лекарите от болницата във град Витлеем, Пенсилвания, публикуваха в списание Clinical Practice and Cases in Emergency Medicine отчет за внезапната смърт на 11-месечно бебе. Въпреки усилията на реаниматорите, денонощие след хоспитализацията детето почива. Аутопсията показва, че причината за смъртта е възпаление на сърдечния мускул, миокардит. Иначе детето е било здраво. Анализите на урината и кръвта показват висока концентрация на тетрахидроканабинол (THC) - активната съставка на марихуаната. Родителите признават, че са използвали наркотици в къщата, в която живее детето.

Лекарите посочват, че причинно-следствена връзка между приема на продукти, съдържащи THC, и сърдечната недостатъчност, не е доказана. Да се ​​каже, че причината за смъртта на детето е марихуаната, не е възможно, подчертава Томас Напе (Thomas M. Nappe), един от авторите на доклада и професор по медицинска токсикология в Университета Сейнт Люк във Витлеем.

Трябва да се отбележи, че Напе и колегата му Кристофър Хойт (Christopher O. Hoyte) все още не са публикували клиничното проучване или научна статия, а само доклад за клиничния случай. В текста те изключително предпазливо се изказват за причините за смъртта на малкия пациент: "Ние знаем, че приемът на канабиноиди е предшествал смъртта от миокардит".

Електрокардиограмата на починалото момче показва тахикардия. Два дни преди смъртта си детето е имало гадене и слабост,  то влиза в болницата в безсъзнание.

"Ние също така знаем, че хистологичният анализ на тъканта на сърдечния мускул показа резултати, типични за миокардит, причинен от свръхдоза на наркотик, а не бактериално или вирусно възпаление. Няма алтернативни хипотези за причините за възпалението. В медицинската литература има описания на случаи на развитие на миокардит на фона на употребата на марихуана. Но всичко това не позволява да се направи недвусмислено заключение, че канабиноидите са причинили смъртта на момчето", обясняват лекарите.

Лекарите се позовават на три статии (1, 2, 3), където се разглеждат клинични случаи, в които нарушения на сърдечно-съдовата система се се случват на фона и възможно, вследствие на продължителна употреба на марихуана. Всички работи са на малко случаи и не дават възможност да се направи окончателно заключение за влиянието на употребата на канабиноиди върху работата на сърцето. Но случаят с момчето от Пенсилвания, заедно с останалите случаи, описани в предишните работи, със сигурност заслужават допълнително проучване. 

Напе и Хойт подчертават необходимостта да се работи с обществеността - по-специално, че лекарите трябва да предупреждават родителите за макар и не доказаните, но неопровергани доказателства, че употребата на марихуана може да доведе до миокардит при децата. В тези щати в САЩ, където марихуаната е легализирана за медицинска или развлекателна употреба, тази работа е особено необходима.

Щатите, в които е легализирана марихуаната за развлекателна употреба, са отбелязани със светло зелено, щатите, в които е разрешена за медицинска употреба - в тъмно зелено.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

2

theprofet

22.11 2017 в 15:41

"Какво се крие зад историята"

Крият се фармацевтични интереси за милиарди! СЗО е яко корумпирана и обслужва финансовите интереси на фармацевтите!
От 100км си личи, че статията и самото изследване, ако изобщо е имало такова, са поръчкови!

15914

1

поп Дръвчо

19.11 2017 в 15:27

Какво се крие, какво се крие. Крие се десетилетно неглижиране на научната работа върху обективно съществуващ здравен проблем.

Е да де, съчетано с политкоректни лъжи в медицинските документи.

Какво например значи "висока концентрация на THC" ? Висока за хипотезата на пасивно пушене или висока концентрация предполагаща директна употреба (11м дете трудно ще се научи да пуши но може да приема конопен извлек с храната - старите баби разправят че накисването на коноп в мляко правело чудеса).