Какво ще се случи с окото, ако погледнете през телескоп към слънцето? (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 май 2016 в 14:05 14150 1

Много от нас са чували, че с бинокъл или телескоп не се гледа към слънцето, защото може да си повредим очите. Астрономът Марк Томпсън (Mark Thompson) решава да го покаже на практика.

За тази цел той използва 80мм телескоп с увеличение 50х и го насочва към слънцето. Естествено, не поглежда сам, а поставя око на прасе.

Структурата на свинските очи е много подобна на структурата на човешкото око. Ето защо този орган е добра демонстрация на последствията от наблюдение на Слънцето без предпазни средства за очите. В началото като че ли нищо не се случва, но след 20 секунди окото започва да пуши. И това не са пари, самите очни тъкани започват да горят. 

Само за 20 секунди в окото се образува дупка, която преминава през роговицата и лещата. Томпсън разрязва окото и установява, че степента на увреждане е много висока - излъчването е поразило дълбоките слоеве на очната ябълка, а не само на повърхността.

Какво заключение прави ученият? "Много, много лоша идея е да погледнем към слънцето през телескоп с невъоръжено око", коментира Томпсън случилото се. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

1

Пешо

04.05 2016 в 19:29

Вай Аллаххх!