Какво става с тяло ни, когато ни удари мълния

Проклятието "гръм да те удари"

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 май 2016 в 11:14 37241 0

Мълнията се формира в недрата на бурята и се носи към земята с близо 350 000 000 км/ч. (около 1/3 от скоростта на светлината). Една светкавица може да има повече енергия, отколкото ядрен реактор.

Земята е поразена от повече от 100 мълнии всяка секунда, но шансът да те удари гръм през целия живот е приблизително 1 на 12 000.

Въпреки че 90% от хората, пострадали от мълния оцеляват, организмът и най-вече мозъкът им, често се променят по начин, който все още е необясним за съвременната медицина.

Какво може да очакваме, ако някога се окажем на пътя на мълнията, разказва Али Съндермиър (Ali Sundermier) от Business Insider.

Гръмотевичните бури

Мълнията се носи към земята с близо 350 000 000 км/ч.. Тя може да притежава повече енергия от ядрен реактор. Фотография Sedona.

В буреносните облаци се генерират мощни електрически полета с отрицателен заряд в долния слой и положителен – в горния. Мълнията е канал, провеждащ електричество, който се появява за кратко и възстановява частично баланса на електрическите заряди между отделните слоеве на облаците или между облаците и Земята.

Когато мълнията се носи, за да удари земята, тя предизвиква следа от плазма, която блясва в зигзаг от синкава бяла светлина в небето, която виждаме като светкавица.

Изследванията на електрическите полета на гръмотевичните бури все още не дават отговор на въпроса как се зараждат мълниите. Някои учени смятат, че заредените високоенергийни космически частици могат да предизвикват мълнии, но не е потвърдено.

Първите три милисекунди

Много може да се случи за три милисекунди, през които мълнията преминава през тялото ти.

Очаква те океан от болка. Една от жертвите го описва като "болката на хиляди оси жилещи отвътре".

Не е необичайно от взрива да се спукат тъпанчетата на ушите, което може да доведе до загуба на слуха.

Ако мълния те удари и след това излезе от тялото ти, тя оставя дълбоки рани, често придружени с изгаряния трета степен. Косата и дрехите може да се запалят, защото околният въздух е нагрят близо 30 000º Келвина (пет пъти по-горещо от повърхността на Слънцето, която е само 6 000 К).

Ако се случи да имате по себе си метални предмети като огърлици или пиърсинг, те биха могли да привлекат електрическия ток и кожата около местата им да изгори. А ако мълнията излезе през краката, силата може буквално да те изхвърли от обувките.

30-годишният американец О'Конър, чува трясък от ясното сутрешно небе. "Това ме хвърли от другата страна на алеята и ме извади от обувките ми." АВС news

Фигурите на Лихтенберг - фракталният рисунък на мълнията

Кръвоносните съдове се пукат от електрическия разряд и топлината и могат да създадат картини, наречени фигури на Лихтенберг върху кожата. Това е картина от белези, които се разклоняват по цялото тяло като дърво, вероятно показвайки пътя на електричеството, преминаващо през вас.

Хора с белези от мълния. Фигурите на Лихтенберг са вид белези, които могат да възникнат при поразяване от мълния.

Фигурите на Лихтенберг са картина на разпределението на каналите на искрите, образуващи се на повърхността на твърд диелектрик при пълзящ искров разряд. Носят името на немския физик Георг Кристоф Лихтенберг, който пръв ги открива и изучава през 1777 г. В искровите канали от силния разряд възникват високи налягания и температури, които деформират повърхността на диелектрика, запечатвайки върху нея фигурите на Лихтенберг.

Подобен рисунък се среща много често в природата. Така, например, растат коралите, мазолите, кристалите в наситен разтвор, снежинките, така се слепват прах или сажди, така се оформя и пътят на мълнията.

Това са фрактални клъстери или DLA (Diffusion-Limited Aggregation), за които може да прочетете във "Фрактали. Самоподобие".

Моделът включва "дифузия", защото частиците, съставяващи структурата "се носят" наоколо преди случайно да се прикачат към структурата. "Ограничена", защото се приема, че частиците са в ниски концентрации, така че не влизат в контакт помежду си и структурата расте частица по частица.

Структурата може да се моделира по следния начин: Да си представим сфера (окръжност в двумерния случай) с достатъчно голям радиус, от повърхността на която от време на време на случайни места се появяват частици, които блуждаят вътре в сферата. В центъра й се намира т.н. "клъстер" (зародиш). При сблъсък блуждаещата частица "прилепва" към него и повече не се движи. После прилепва следващата частица и така до безкрайност. В резултат се образува една силно пореста структура. С разрастването й, броят на порите и размерите им се увеличават.

Този рисунък може да срещнете в много процеси в природата - зародишът (семенцето, атракторът) може да е точка, линия, стените на кутия.

Но да се върнем от красотата на математиката и силата й да описва разнообразни процеси в природата към ужасния сценарий. 

Резултатът от удара на мълнията

Веднага след поражението, мълнията може да доведе до прекъсване на ритъма на сърцето и спиране на сърдечната дейност, което е една от водещите причини за смърт при жертвите на мълнията. Шокът също може да предизвика краткосрочни симптоми като припадък или спиране на дишането, болки в мускулите, главоболие, гадене, стомашно разстройство, объркване, забавяне на реакциите, виене на свят и проблеми с равновесието.

Ако електрическият ток влезе в черепа, мозъкът може да получи увреждания или изпадане в кома, а може буквално и да свари мозъка. Ударът може да доведе и до временна или трайна парализа.

Но всичко не свършва дотук

Ударът на мълнията може да ви докара неврологични страдания поради причини, които учените все още не разбират напълно.

Някои смятат, че мълнията "прекодира вътрешната ви схема", променяйки поведението на клетките. Може да предизвика личностни промени, промени в настроението, както и загуба на паметта. Възможно е да се появят хронични мускулни потрепвания, подобни на тези на болестта на Паркинсон, а също така и хронична болка.

В блога си д-р Джоузеф Меркола (Joseph Mercola) подчертава, че в дългосрочен план, могат да се появят симптоми, включително:

  • Проблеми с възприемането на нова информация и с достъпа до старата информация
  • Затруднена многозадачност (мултитаскинг)
  • По-бавни реакции
  • Разсеяност
  • Раздразнителност  
  • Невъзможност да се фокурираш в нещо
  • Главоболие
  • Хронична болка от увреждане на нерв
  • Звънене в ушите, замайване или загуба на равновесие
  • Проблеми със съня, понякога прекалено дълъг сън или само два - три часа
  • Личностни промени, самоизолация
  • Депресия

Неочаквани способности

В някои случаи обаче мълнията може да доведе до странни супер таланти. В сайта Psychology Today неврологът Берит Броугард (Berit Brogaard) описва инцидент, при който у хирург-ортопед, който е бил ударен от мълния, възниква желание да се научи да свири на пиано. Той започва да композира музика, която мистериозно започва да звучи в главата му, след удара. . Първата му композиция е наречена " Соната за светкавица" ("The Lightning Sonata"). След няколко месеца той изоставя кариерата си на хирург и се превръща в класически музикант.

У хирурга Тони Цикория (Tony Cicoria) се появява внезапно влечение към музиката.

И това не е единственият случай. Подобни феномени объркват учените.

Една от теориите, която в момента се проверява, споделя Броугард е, че клетъчната смърт, причинена от удара на мълнията, може да доведе до внезапно насищане на мозъка с невротрансмитери, които се освобождават от умиращите неврони. Това води до нови връзки на невроните, осигурявайки достъп до области от мозъка, които преди това са били недостъпни.

Но по-добре е да не се надяваме ударът на мълнията чудодейно да отключи неподозирани таланти у нас. По-голямата част от последиците от това са болезнени и инвалидизиращи и остават за цял живот.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !