Какво всъщност е балансирано хранене? Важно е какво разбираме под разнообразие

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 декември 2020 в 02:01 5461 0

здравословната диета може да помогне за намаляване на рисковете от заболяванията, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването - като някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Като част от здравословното хранене, експерти по целия свят съв

Кредит Pixabay

Важно е какво разбираме под разнообразие

Авторите на статията Рошел Емблинг (Rochelle Embling), Ейми Пинк (Aimee Pink), Лора Уилкинсън (Laura Wilkinson) и Мена Прайс (Menna Price) са преподаватели по психология в Университета Суонзи в Уелс. Статията е публикувана в The Conversation под лиценза Creative Commons.

Добре известно е, че здравословната диета може да помогне за намаляване на рисковете от заболяванията, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването - като някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Като част от здравословното хранене, експерти по целия свят съветват хората да консумират разнообразни храни.

В Обединеното кралство например, Ръководството Eatwell на Националната здравна служба на Великобритания NHS разделя храните на групи (нишестени въглехидрати, плодове и зеленчуци, млечни или млечни алтернативи, протеини и мазнини). За да се получи „балансирана диета“, ръководството съветва хората да се стремят да ядат определено количество храни от всяка група.

Една от причините, поради които голяма гама продукти се включва в препоръките, е, че различните храни съдържат различни хранителни вещества. Яденето на разнообразна храна може да е от полза за здравето ни, като намали рисковете, свързани с недохранване, което се случва, когато не получаваме правилното количество хранителни вещества от храненето си.

Недохранването може да причини отслабване на мускулите, да намали подвижността, да увеличи заболеваемостта и да доведе до проблеми с дишането, наред с други симптоми.

Но това, което се определя като „разнообразие“ в хранителните насоки, често може да бъде объркващо и твърде опростено - и значително различно от това, което широката общественост може да определи като разнообразие.

Изследванията показват, че освен разнообразието като част от цялата диета, можем да измерваме разнообразието в рамките на храненията (например, като имаме няколко ястия или храни от различни групи в една чиния), както и между различните хранения (като например да имаме различни храни за обяд всеки ден).

Важно е, че изследванията също така установяват, че разнообразието може да се отнася до храни, които се различават по своите характеристики (като външен вид, вкус, текстура или мирис), както и хранителните вещества, намиращи се в тях.

Според това определение яденето на шоколадова торта и ягодова торта би било форма на разнообразие, тъй като те се различават по вкус, въпреки че имат много сходен хранителен профил и принадлежат към една и съща хранителна група. Това също така означава, че единичните храни и ястия със смесени съставки (като пици или сандвичи) могат да имат разнообразие.

В момента диетичните насоки на Обединеното кралство разчитат на хората да използват собствената си преценка, за да постигнат цялостен баланс на различни храни в диетата си. Но лесно ли е за потребителите да идентифицират разнообразието?

В наше скорошно проучване искахме да разберем дали хората, живеещи във Великобритания, разпознават разнообразието от храни - и как те го определят. За целта помолихме участниците да коментират редица снимки, които показват различни видове храни като част от онлайн проучване.

Например, бяха им показани щандове в супермаркети, показващи различни марки храни, ястия, които се състоят от множество храни от различни групи, и смесени ястия и храни, които съдържат различни вкусове, цветове и текстури - като салати със смес от зеленчуци или пици с различни съставки.

Въпреки че участниците често идентифицираха и обсъждаха различните варианти, те бяха склонни да определят разнообразието само като прием на храни от различните хранителни групи като част от цялата диета - определение, което съответства на определението за разнообразие в хранителните насоки.

Тези резултати показват, че когато се опитват да следват диетичните указания и да се хранят здравословно, хората могат да отдадат по-малко значение на разнообразието в рамките на едно хранене. Например, ако просто трябва да постигнем цялостен баланс, те може да решат, че няма значение дали имаме по-малко или повече разнообразие в рамките на едно хранене, стига да компенсираме разликата в следващото хранене.

Мисленето за разнообразие в рамките на едно хранене е важно, тъй като изследванията показват, че хората ядат повече, когато ястията и храните се различават по външен вид, вкус и текстура в рамките на едно и също ястие. Всяка нова характеристика на храната, която усещаме, ни кара да се храним по-дълго време, забавяйки чувството за ситост, което обикновено ни подтиква да спрем да ядем.

С други думи, разнообразието в тези характеристики нарушава процеса, известен като „специфична сетивна ситост“. Този ефект може да увеличи риска от преяждане.

Поради тази причина яденето на разнообразни храни от всяка група (с изключение на плодовете и зеленчуците) е свързано с по-високо телесно тегло. Този вид разнообразие може потенциално да увеличи рисковете от заболявания, свързани с наднорменото тегло или затлъстяването.

Разнообразие и здраве

Тъй като разнообразието ни насърчава да ядем повече, разнообразието в храната може да бъде най-полезно, когато ядем плодове и зеленчуци. Това е не само защото те са по-малко калорични от другите групи храни, но са и по-хранителни (съдържат важни витамини и минерали) - така че яденето на по-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци може да бъде от полза за здравето ни. Но това може да бъде по-малко полезно, когато ядете висококалорични храни, когато рискът от преяждане е по-голям.

Например можем да си осигурим имаме две или повече порции различни зеленчуци в чинията си по време на вечеря, за да увеличим количеството зеленчуци, които ядем. Когато ядем висококалорични храни, бихме могли да изберем варианти, които сами по себе си имат по-малко разнообразие, като обикновен шоколад вместо тези с ароматизирани пълнежи.

За да бъдат полезни диетичните насоки, те трябва да бъдат по-конкретни относно това какво означава разнообразие и как можем да наблюдаваме разнообразието в нашата диета. Докато яденето на храна от различни групи ни помага да постигнем диета, богата на различни хранителни вещества, ние също трябва да имаме предвид ефекта от разнообразието върху това колко храна ядем по време на едно хранене. За да постигнете правилния баланс, разнообразието трябва да се насърчава в някои групи храни, като плодове и зеленчуци, но не и в други.

Източник: The Conversation - Food variety is important for our health – but the definition of a ‘balanced diet’ is often murky

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !