Калифорния ще се нуждае от планини от пясък, за да спаси плажовете си

Антония Петрова Последна промяна на 24 април 2017 в 12:43 5619 0

брегът при Университета на Калифорния, Санта Барбара; Снимка: Daniel Hoover U.S. Geological Survey

Пясъчните крайбрежни ивици и извисяващите се гори от секвои са важна част от икономиката на Южна Калифорния на стойност 40 милиарда долара. Учените обаче имат лоша новина - без човешка намеса до две трети от красивите плажове на щата ще изчезнат до 2100 година, заради вдигането на морското равнище. И ако "Златния щат" иска да спаси "златните" си брегове, ще са необходими тонове пясък.

Това обезпокояващо заключение е част от проект за установяване по какъв начин климатът ще засегне крайбрежието на Южна Калифорния на U.S. Geological Survey и учени от Университета на Илинойс в Чикаго. Съвместно те изграждат модел на прогнозиране за бреговата ивица на региона и публикуват резултатите си в Journal of Geophysical Research: Earth Surface.

Екипът е проучил 500 километра плажове от Мексиканската граница до Пойнт Консепшън, на север от Санта Барбара - дом на 18 милиона души върху обширна инфраструктура. "Това е най-урбанизираната част от западното крайбрежие на САЩ, затова е най-оптималното място за преценка", обяснява съавторът на проучването Патрик Барнард (Patrick Barnard), брегови геолог от USGS, цитиран от списание Scientific american.

Отлив при Айла Виста, Калифорния; Снимка: Alex Snyder, U.S. Geological Survey

Брегови данни за Ла Джола Шорс - криволичещите цветни линии показват променящото се място на брега; Източник: Sean Vitousek, U.S. Geological Survey

Бреговете в региона се различават значително - от обширни плажове тип "Спасители на плажа" край Лос Анджелис, до тесни ивици от пясък на места като Санта Барбара. И те са ограничени от обширен кръг обекти - естуари, скали, речни устия, обществени и частни инфраструктури и т.н.

Барнард и неговият екип прогнозират промяната на бреговата ивица от 2010-а до 2100-а година като моделират факторите, които вляят върху тях - прогнози за нивото на океана, поведение на вълни и бури и модели за промяната на климата, ако светът евентуално стабилизира отделянето на вредни емисии до средата на века, а след това започне да ги намалява. 

Учените съставят данните си за покачването на морското ниво като се базират върху това какво най-вероятно може да се случи на западното крайбрежие според дузина регионални и глобални проучвания. В това число са включени 15-годишни исторически данни за това по какъв начин са се променили бреговете на Южна Калифорния и използват тази информация за настройване на модела си за индивидуални разрези на брега - всеки от по 100 метра дължина.

"Това ни даде увереност да прогнозираме по какъв начин ще се държат бреговете в бъдеще", обяснява Барнард, защото така моделът може да обхване различни вариации като вида на пясъка и наклона на брега, заедно с динамиката на възстановяване на тези седименти с помощта на реките, драгиране и минали човешки намеси в допълване на пясъка.

Булдозери в помощ с ерозията на Голета Бийч в Южна Калифорния; Снимка: Daniel Hoover, U.S. Geological Survey

Моделът разкрива драматична картина - без драстична намеса голям дял от пясъчните брегове съвсем скоро ще изчезнат. "Грубо една трета до две трети от бреговете ще изчезнат до края на века" при 0,93 до 2 м. морско ниво, обяснява Барнард. 

Макар в краткосрочен план ерозията да е причинена от вълните, всъщност покачването на морското ниво е основната сила на ерозия от дългосрочна гледна точка. Това е огромен проблем не само защото плажовете осигуряват живота по крайбрежието и привличат туристите, но и защото те защитават крайбрежните къщи от наводнения и бури. "Плажовете са първата линия на защита, защото поглъщат енергията на бурите", допълва Барнард.

Промяната на климата не е единственият фактор. Ако хората не застрояваха толкова много крайбрежието, бреговете по естествен начин щяха да се отдръпнат навътре в континента при нарастването на океаните. Барнард отбелязва, че хората поставят бреговете под сериозен натиск, защото "вероятно няма да ги оставят да преминат над определена точка". Затова ще трябва да се добави пясък. 

Голета Бийч; Снимка: Daniel Hoover, U.S. Geological Survey

Калифорния вече десетилетия извършва добавяне на пясък по бреговете си. Например, около 1 милион куб.м. пясък се полагат на всеки пет до седем години по Сърфсайд-Сънсет в Ориндж Каунти. От 2000 г. Сан Диего на два пъти е положил около 15 милиона куб.м. пясък по бреговете. Тези "освежителни" проекти, както са наричани, обикновено костват около 10 долара на 1 куб.м. пясък, обяснява Лесли Юинг (Lesley Ewing), главен крайбрежен инженер в Бреговата комисия на Калифорния.

Проблемът е, че нивата на допълнителния пясък ще трябва да се увеличават. Барнард и екипът му не знаят колко точно пясък ще бъде необходим, но работят с Бреговата комисия, за да определят количеството. "Усещането ми е, че вероятно ще трябват количества 10 пъти по-големи от това, което в момента се поставя за поддържане на бреговете", коментира Барнард. Той изчислява, че за това ще са необходими милиарди долари. Щатът ще трябва да се сдобие с този пясък или от морето или с камиони от източници от вътрешността, като речни корита и кариери. И двете възможности са скъпи и също могат да увредят околните им екосистеми.

Дори тогава някои брегове няма да издържат под напора на океана. "Може да не е оправдано да се опазва всеки един бряг, защото нямаме достатъчно пясък да вършим това безгранично", отбелязва Юинг. "Все още ще продължим да имаме красивите калифорнийски брегове, но някои по-малки ще бъдат загубени", добавя тя.

Според проучването, много известни брегове са застрашени, като например Сан Диего, Малибу и голяма част от Санта Барбара. На много места може да се стигне до решение за изоставяне на постройките по крайбрежието в опит да бъдат спасени бреговете като им се позволи да мигрират навътре в сушата. Но за да стане това, хората трябва да започнат да разбират сериозната цена на безграничното наливане на пясък. 

Айла Виста; Снимка: Alex Snyder, U.S. Geological Survey

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !