Камък подпира врата във ферма десетки години. Оказа се, че е метеорит за 100 000 долара

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 октомври 2018 в 00:00 5604 0

Кредит Central Michigan University

Метеоритът Едмор.

В продължение на 80 години един камък подпира врата в местна ферма в Мичиган. Сега се оказа, че 10-килограмовият къс е парче от космическа скала.

Той е шестият по големина метеорит, регистриран в щата и се оценява на сумата от 100 000 долара, съобщава ScienceAlert.

"Мога веднага да кажа, че е нещо специално", коментира Мона Сърбеску (Mona Sirbescu), преподавател по геология от Централния Мичигански университет (CMICH). "Това е най-ценният екземпляр, който някога съм държалa в моя живот, като парична и научна стойност".

Анонимен мъж от Гранд Рапидс, Мичиган, се обръща към Сърбеску с молба да проучи камъка, който притежава в продължение на 30 години.

При Мона Сърбеску идват много хора, които я питат дали камъка, който са открили, е метеорит.

"В продължение на 18 години отговорът категорично е "не", разказва тя, но този път случаят е различен.

Находката, наречена "Едмор" (Edmore), е голям желязно-никелов метеорит с висок процент на никел - 12%.

Как метеоритът е стигнал до притежателя си е интересна история сама по себе си.

Настоящият собственик на метеорита разказва, че когато е купувал фермата в Едмор, Мичиган през 1988 г., старият собственик го развел из имота и тогава видял големия странен камък, който подпира отворена вратата.

Когато попитал за какъв е този камък, собственикът отговорил, че е метеорит. "Той продължи да разказва, че през 30-те години той и баща му са видели как през нощта пада в имота им и се чул ужасен гръм при удара", обяснява университетът.

"На сутринта намерили кратера и го изкопали. Беше още топъл".

Старият собственик казал, че тъй като метеоритът е част от имота, сега ще бъде негов.

И така, новият собственик пази камъка в продължение на 30 години, като си го взема със себе си, когато не е във фермата, където го използва най-вече да подпира вратата, с изключение на случаите, когато децата му го показват в училище.

Метеорът, който пламна в небето над Мичиган през януари, променя съдбата на камъка.

Фермерът от Едмор забелязва, че хората печелят пари от намирането и продажбата на малки парчета от метеорит, затова решава, че трябва да направи оценка на своя камък.

За да потвърди оценката си за метеорита и за класифицирането и регистрацията на новата находка, Сърбеску отряза парче, полиро го и го изпраща на колега от института "Смитсониън" във Вашингтон.

"Това, което обикновено се случва с тях на този етап е метеоритите или да бъдат продадени и показани в музей, или продадени на колекционери и продавачи, които искат да реализират печалба", обяснява Сърбеску.

От "Смитсониън" обмислят закупуването на метеорита за екпозицията си. Ако не купят целия камък, парчето ще остане в колекцията им. 

Институтът "Смитсониън" изпраща пробата на Джон Уасън (John Wasson), професор в Университета в Калифорния, Лос Анджелис, който се смята за най-големият специалист по железни метеорити, разказва Сърбеску. Той прави анализ на метеорита, за да определи химичния му състав. Възможно е анализът да разкрие редки елементи, които биха могли да повишат стойността му.

Музеят за минерали в Мейн също обмисляше да го купи, а неговият собственик - колекционер, също заяви, че може да го купи.

Скромният метеорит, който 80 години подпира вратата може да струва поне 100 000 щатски долара.

Независимо от сумата, която собственикът ще получи, той обеща да даде 10 % от продажната стойност на Университета на Мичиган, за да бъдат подпомогнати финансово студентите от факултета за науки за земята.

Най-големият метеорит, открит на Земята, е Хоба (Hoba) в Намибия, с тегло 66 тона. Специалистите смятат, че е ударил Земята преди 80 000 години. Състои се главно от желязо и никел, също като метеорита Едмор. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !