Канадска компания създава впечатляващ невидим щит (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 октомври 2019 в 00:24 4886 0

Кредит Скрийншот от видеото

Идеята да станем невидими винаги е вълнувала въображението на човечеството. Сега научният напредък достига нови технологии, които да превърнат тази мечта в реалност. Последната разработка на невидима технология се нарича Quantum Stealth и е развита от канадската компания за камуфлажен дизайн Hyperstealth.

Материалът е тънък като хартия, евтин и не изисква никакъв източник на енергия и върши доста добра работа в прикриването. Материалът използва подход, който е добре известен - лентикулярните лещи. Ако сте виждали някоя от онези картинки, които изглеждат триизмерни под определен ъгъл на гледане, значи сте виждали технологията. 

По подобен начин материалът може да пречупи светлината по такъв начин, че да се виждат предмети, разположени само много близо или много далече. Така че предмет или човек, поставен зад материала на определено разстояние, става невидим. Материалът има широк диапазон на обхват и пречупва светлина от ултравиолетовия до инфрачервения диапазон. Имайки предвид ниската резолюция на камерите, които работят извън видимата част на спектъра, ефектът става много по-засилен и забележим, когато материалът се наблюдава през тях. 

Материалът не се влияе от цветовете, които трябва да скрие, но се влияе от фона. Така че си личи, че има нещо, скрито отзад, но с неясни форми и без детайли. 

Технологията е разработвана от 2010 г. насам от Гай Крамър (Guy Cramer) от компанията Hyperstealth, който след това работи с военни организации, за да я развие. Крамър наскоро получава четири патента за тази и свързани с нея технологии и публикува серия от видеа как работи. 

И докато детайлите са конфиденциални, физиката зад метода е изключително праволинейна. Използва се принцип, известен като закон на Снелиус. Всеки материал има специфичен индекс на пречупване, свързан със скоростта на светлината в материала, в сравнение със скоростта на светлината във вакуум. 

Този ефект може да се наблюдава много лесно ако вземете чаша вода и поставите лъжица в нея - лъжицата ще изглежда огъната. Заради същия ефект басейните изглеждат по-плитки, отколкото са. Когато светлината се движи между две среди, ъгълът, по който се движи се променя според индекса на пречупване. Така че е възможно да се конструира материал, който има мъртва точка. И точно така се получава ефектът на невидимост.  

Източник: IFLScience - A Canadian Company Has Created An Incredible Invisibility Shield

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !