04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Капка от метал се движи сама и възстановява формата си (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 март 2015 в 21:12 57600

Китайски учени са успели да създадат капка-"робот" от течен метал, придвижващ се на самостоятелно, който може да се промъква през препятствия и да възстановява после формата си, подобно на Терминатор 2, съобщи списание NewScienctist.

През 2014 г., инженерите в Масачузетския технологичен институт измислили скелет на робот, който може да променя състоянието си от пластично в твърдо. Такава машина ще може да се промъква през всякакви пролуки и отново ще възстановява формата си.

Сега учени от Университета Цинхуа в Китай са направили още една стъпка към реализацията на идеята за "течен робот". Те създали капка, способна да се движи самостоятелно (засега само в течна среда) и променя формата си в зависимост от ширината на канала, през който преминава.

Екипът е публикувал доклад за извършената работа в списание Advanced Materials.

"Меката машина изглежда доста интелигентна и се деформира според пространството по пътя си, точно както го прави Терминаторът от научно-фантастичния филм", казва Дзинг Лиу (Jing Liu) от Университета Цинхуа в Пекин, водещ автор на разработката. "Тоза необичайно поведение силно прилича на живите организми в природата", каза той, добавяйки, че това поставя въпроси относно определението за живота.

Учените са изследвали способността на течни метали, например галий - материал, който се топи при малко под 30о С, температурата на човешкото тялото. За експеримента, учените са направили сплав от галий с добавка на индий и калай. След това те са установили, че ако добавят към сплавта алуминиеви люспи като "двигател" е възможно да се накара цялата структура да се движи самостоятелно в резервоар с течен натриев хидроксид или солена вода в продължение на цял час.

Капката течен метал самостоятелно се придвижва в контейнера с разтвор благодарение на алуминиев "двигател". Илюстрация: Tsinghua University

Когато попадне в контейнера с разтвора, алуминиевият "двигател" реагира с натриевия хидроксид, в резултат на което се формират малки мехурчета водород, които заставят капката да се движи.

В следващите тестове, учените са открили, че ако в контейнера с разтвора се поставят тръбички, също пълни с течност, тогава капката метал ще може да се накара да се придвижва по предварително определен път. Освен това, учените забелязали, че ако капката внезапно се натъкне на твърде тесен канал, тя може лесно да се просмуче през него и след това да си възвърне предишната форма.

Между "главата" и "опашката" на капката има дисбаланс на зарядите. Тя започва да се движи заради разликата в напрежението.

Китайските инженери всъщност са успели да получат метална капка, способна не само самостоятелно да се придвижва напред в течна среда, но също така и да променя формата си в зависимост от обстоятелствата, например, в присъствието на тесни проходи.

Китайските инженери открили, че при някои течни метали приложеният им електрически заряд предизвиква промяна във формата на капката.

Джинг Лиу отбелязва, че разработката на екипа му, един ден ще може да намери приложение в медицината. Такива "самоходни" капки, според китайските изобретатели, ще могат да доставят лекарства до болни клетки.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.