Капсулата с почва от астероида Рюгу е намерена в Австралия (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 06 декември 2020 в 10:26 7627 0

Кредит: JAXA

Капсулата с почва, събрана от космическата сонда Hayabusa 2 на астероида Рюгу, е намерена в пустинята в Южна Австралия, съобщава страницата на сондата в Twitter.

Капсулата е намерена на планираното място за кацане след търсене с хеликоптер.

Капсулата доставя на Земята проби от почва, събрана от повърхността на астероида Рюгу. Една от най-сложните задачи за учените бе точността на ъгъла, под който капсулата ще се срещне със Земята. Друг труден етап бе спускането с парашут на капсулата от височина от 11 до 7 километра от повърхността на Земята.

Капсулата ще бъде поставена в така наречената „чиста стая“, за да се анализират газовете в капсулата и да се изключи навлизането на газове от земен произход.

В събота капсулата успешно се отдели от сондата Hayabusa-2 на височина 223 хиляди километра от Земята и започна своето спускане към повърхността на планетата. Самата сонда, на разстояние 210 хиляди километра от Земята, промени траекторията си и се насочи към следващата си мисия - наблюдение на астероида 1998KY26. Астероид с диаметър 30 ​​метра обикаля между орбитите на Земята и Марс и е подобен по състав на Рюгу. За разлика от мисията до Рюгу, не е планирано кацане на повърхността му. Hayabusa 2 ще наблюдава само повърхността му.

Космическата сонда Hayabusa-2 кацна успешно на повърхността на астероид два пъти, за да събере проби от почва и прах. Сондата успя да използва експлозивно устройство, за да „изстреля“ снаряд в повърхността на астероида Рюгу и да създаде първия в света изкуствен кратер на повърхността на астероид. Това направи възможно вземането на почва, залегнала по-дълбоко от повърхността на кастероида.

Учените смятат, че именно пробите от скалата, получени от вътрешността на астероида, в по-голяма степен са запазили свойствата на материяла от времената на появата на Слънчевата система, ще позволят на човечеството да се доближи до решаването на загадката за формирането на Слънчевата система и появата на живота. Японските изследователи установиха, че Рюгу съдържа минерали, съдържащи вода, което е важно откритие.

Космическата сонда Hayabusa 2 бе изстреляна към астероида Рюгу през 2014 г. Рюгу е на 340 милиона километра от Земята. Диаметърът му е около 900 метра. Учените смятат, че елементите, открити в почвата на Рюгу, ще помогнат за разрешаването на загадката за произхода на водата и органичните елементи на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !